Újabb botrány van kialakulóban, magyarázkodhat az Európai Bizottság (EB) vezetősége, miután felmerült, hogy az uniós szerv hivatalnokai lobbisták és ügyvédi irodák jóvoltából utazhattak ingyen. A Politico szerint több tucat esetben is ilyen csoportok és cégek finanszírozták a bizottsági tagok útját.

Az EB arról tájékoztatta a lapot, hogy a versenyjogi tisztviselők tavaly 150 olyan kiküldetésen vettek részt, amelyet „részben vagy egészben harmadik fél fizetett”. Ezek közül 23 esetében bizonyítható, hogy ügyvédi irodák, tanácsadó vállalatok vagy ipari csoportok is szerepeltek a finanszírozók között.

Múlt hónapban egyébként az Európai Bizottság szigorította az utazásra, annak költségelszámolására vonatkozó belső szabályait azt követően, hogy kiderült, a közlekedési és mobilitási főigazgatóságának élén álló Henrik Hololei hanyag eleganciával kezelte a saját hivatali útjainak elszámolását. Ő maga írta alá a saját – katari úti célú – ingyenes repülőútjait. A botrány kipattanása után Henrik Hololei lemondott posztjáról.

A revízió nyomán mindenesetre a brüsszeli hivatalnokok immár csak néhány kivétellel fogadhatnak el szponzorált utat vagy szállást. Abban az esetben bólinthatnak csak rá ilyen ajánlatokra, ha

  • egyetemek,
  • uniós tagállamok kormányai vagy
  • nagyobb nemzetközi szervezetek – például az ENSZ – a finanszírozó felek.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos azt ígérte, kivizsgálják azokat az eseteket, amelyekben a hivatalnokok ügyvédi irodák és ipari csoportok szponzorációját fogadták el. Az új utazásfinanszírozási bizottsági szabályok hatékonyságával kapcsolatban egyelőre óvatosan fogalmazott a tisztségviselő. Hangsúlyozta, csak idővel derülhet ki, hogy az új intézkedések alkalmasak-e az ilyen jellegű kihágások ellehetetlenítésére.

A közelmúltban – 2022 végén – szintén kirobbant egy uniós korrupciós botrány, csak akkor az Európai Parlamentben. Az EP leváltott alelnöke, Eva Kaili és Marc Tarabella belga EP-képviselő fogva tartását márciusban hosszabbították meg. Az ügyre az EU egy 14 pontos korrupcióellenes javaslatcsomaggal reagált.