Vera Jourová, a tagállamok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozása után közölte, az eljárás mindaddig nem áll le, amíg az aggodalmakat kiváltó problémák fennállnak, ameddig az Európai Bizottság által megkövetelt eredményeket Magyarország nem teljesítette. Az aggodalmak pedig továbbra is fennállnak Magyarország esetében.

Az eljárás akkor fejeződhet be, ha a problémákat megoldották, illetve ha biztosított, hogy a továbbiakban nem áll fenn az EU alapértékei szisztematikus megsértésének veszélye, de még nem tartunk itt – értékelte Jourová.

Kiderült, miért nem jön még mindig az uniós pénz

A korrupciógyanús esetekben változatlanul megússzák a felelősségre vonást azok, akik a magyar kormány belső köreihez tartoznak – ez áll az Európai Bizottság elemzésében, amely a minap látott napvilágot Magyarország frissen zöld utat kapott helyreállítási tervéről. Bővebben >>>

Hol vannak Magyarország gyenge pontjai?

Az uniós bizottság semmiféle előrelépést sem lát az alábbiakra vonatkozóan, melyek megoldására javaslatokat tett:

  • a választások;
  • az ombudsman;
  • és a közszolgálati média függetlenségének biztosítására.

Magyarországnak továbbá teljesítenie kell a megkövetelt szupermérföldköveket a helyreállítási források lehívása érdekében. Az Európai Bizottság készen áll segíteni Magyarországnak a szükséges reformok teljesítésére kifejtett erőfeszítéseinek sikere érdekében.

A hetes cikk szerinti eljárás fontos eszköz az EU kezében, ugyanis erősödik a bizonytalanság és a bizalmatlanság a tagországok között. Az eljárásban folytatott meghallgatás pedig lehetőséget biztosít az érintett tagállamoknak a helyzet tisztázására

– mondta Vera Jourová.

Az Európai Parlament 2018 szeptemberében fogadott el állásfoglalást, amelyben azt javasolta, hogy a tanács az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének 1. pontja alapján állapítsa meg, hogy Magyarországon fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy sérülnek az EU alapértékei.

Hetes cikk szerinti eljárás: ez zajlott a zárt ajtók mögött

Napirendre került az EU-s ügyekért felelős miniszterek tanácsán a Magyarország ellen elindított jogállamisági eljárás. A magyar kormány egy helyett két államtitkárt is küldött a vitára, ahol egyébként most igazából a lengyel helyzet volt a fajsúlyosabb téma. A magyarok azt bizonygatták, hogy Magyarország elkötelezett az uniós értékek iránt, miközben néhány az Európai Bíróságon indítandó perről egy szót sem szóltak. Igaz, a lengyelek mellett sem álltak ki. Bővebben >>>

Lengyelország is az unió bögyében van

Az Európai Parlament a héten olyan indítványról vitázik, majd pedig szavaz, amely meg kívánja akadályozni, hogy a 2024 második félévében Magyarország töltse be a soros uniós elnökséget.

Erről Jourová elmondta, az Általános Ügyek Tanácsának vitatémái között nem szerepelt az EP indítványa. Az Európai Bizottság az uniós szerződések szerint fog eljárni.

Vera Jourová Lengyelországról azt mondta, néhány pozitív előrelépés ellenére számos fejlemény nagyon komoly aggodalomra ad okot. Az uniós biztos ezek között az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége biztosításának hiányát, valamint az Európai Unió Bírósága ítéletei végrehajtásának elmaradását említette.

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn új törvényt írt alá, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén.

Az uniós testületet komoly aggodalommal tölti el az új lengyel szabályozás. Az Európai Bizottság elemzi az új jogszabályt, és szükség esetén azonnali lépéseket fog tenni – tette hozzá az uniós biztos.

Németország szerint Magyarország alkalmatlan a soros elnökségre

A német külpolitika határozottan támogatja azt az Európai Parlamenti határozati javaslatot, amely megvonná Magyarország jogát a soros elnökségtől – írja az Index. Az Európai Parlament állásfogalását adhatja, de nincs joga dönteni a kérdésben, de az uniós országokra képes nyomást gyakorolni.

Németország megkérdőjelezte, hogy Magyarország képes-e ellátni az Európai Uniós soros elnökségével járó feladatokat, amivel tovább fokozta az uniós vitákat, miután az Európai Tanács egy olyan határozati javaslatot készül elfogadni, amely alkalmatlanná nyilvánítaná Magyarországot a tisztség betöltésére. Berlin pont az Európa Parlamenti nyomásának hatására reagált hasonló módon a kérdésben.

Magyarország az uniós forgatókönyv szerint 2024 második felétől töltené be a tisztséget, ami kulcsfontosságú szerepet biztosítana az Európai Tanácsban folyó munka koordinálására.