Számos cég kényszerült arra, hogy megszüntesse az irodai munkát biztonsági okokból, és ez a lépés nem csak gazdaságosabbnak, de hatékonyabbnak is bizonyult.  Ennek köszönhetően még könnyebbé vált a külföldre költözés a járvány után, ezen felül pedig néhány európai ország bevezette a digitális nomád vízumot, hogy segítse a kivándorlókat a letelepedés és adózás szempontjából – számolt be az Euronews.

2022-ben a kivándorlók életminősége alapján elemeztek 52 külföldi célállomást, majd különböző szempontok szerint rangsorolták őket. 

Minden harmadik ember létminimum alatt élhet Magyarországon

A magyarok 30 százaléka élt a létminimum alatt 2020-ban, ami a legfrissebb nyilvános adat a magyarországi lakosság életszínvonaláról, ugyanis a KSH 2015 óta nem osztja meg a statisztikákat. Bővebben>>>

Ezek a legvonzóbb célállomások

A legjobb három célállomás, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Szingapúr, főleg azért, mert nem túl bonyolult a bürokrácia ezekben az országokban. 

A listán lejjebb elhelyezkedő országokban viszont komoly problémát okozhatnak az adminisztrációs nehézségek, a lakhatás, és számos egyéb helyi sajátosság, amiről jó még indulás előtt tudomást szerezni.

  • Ha Németországról van szó, akkor a lakhatás megfizetése, a digitalizációs problémák, valamint a helyiek angol nyelvi készsége jelenti a legnagyobb nehézséget az ideköltözők számára. 
  • Ezzel a lista legalján helyezkedik el, nem sokkal az egyébként igen népszerű Olaszország mögött, ahol a helyi bürokráciával akadt problémájuk a külföldieknek. 
  • Máltán szintén adminisztrációs fennakadások vannak, de pozitív, hogy a máltai nyelv ismerete nélkül is könnyedén megértethetjük magunkat, hiszen sok helyi lakos angol anyanyelvű.
  • Máltával ellentétben Franciaországban külhoniként az idegen nyelv jelenti a legnagyobb kihívást: az ott élő bevándorlók szerint kifejezetten nehéz francia nyelvtudás nélkül az országban élni, illetve a francia sajátosságai miatt a nyelvtanulás sem egyszerű.

Európából csak egy ország került be a top tízbe

Az európai országok közül csak Észtország került fel a 10 legjobb célállomás listájára, negyedik helyezéssel.

Az ott élő külföldiek szerint itt a legegyszerűbb az adminisztrációs folyamatok lebonyolítása és a vízum megszerzése. Pozitívumként említették még a készpénzmentes fizetési lehetőségeket, illetve a lakhatást és a nagy sebességű otthoni internetet.

(Szerző: Fogarasi Kitti)