Mivel az illegális lőfegyverek beszerzése egyre nehezebbé és drágábbá vált, a magánszemélyek és a szervezett bűnözés gyakran folyamodnak átalakított riasztó- és jelzőfegyverekhez. Ezek a vaktöltényes pisztolyok a bűnözők egyik kedvenc fegyverévé váltak, mivel bizonyos modellekről bebizonyosodott, hogy könnyen átalakíthatók éles lőszer kilövésére. 

A lefoglalt riasztó- és jelzőfegyverek többsége Törökországban gyártott modell volt, mielőtt a gyártásukra vonatkozó nemzeti jogszabályok megváltoztak. Ezeket a fegyvereket az Európai Unióba importálták, és legálisan kínálták eladásra Bulgáriában és más tagállamokban.

Miután azonban eladták őket, gyakran átkerültek a határokon, és az EU-n belüli vagy kívüli más országokban halálos fegyverré alakították át őket.

A fegyvereket úgy alakítják át, hogy alkalmasak legyenek éles lőszer kilövésére, ami illegális. Az átalakítást követően a fegyvereket illegális csatornákon keresztül terjesztik, hozzájárulva ezzel az illegális lőfegyverek elterjedéséhez.

A közös művelet eredménye:

  • 143 házkutatás,
  • 22 letartóztatás,
  • 129 lefoglalt lőfegyver,
  • 1 492 nem átalakított és átalakított riasztó- és jelzőfegyver lefoglalása,
  • 24 735 darab nem átalakított, átalakított és éles lőszert foglaltak le.
  • 6 kézigránátot, 276 kilogramm dinamitot, 299 detonátort és több mint 21 kilogramm lőport foglaltak le.

A Conversus néven ismert műveletet a Román Nemzeti Rendőrség vezette a bűnügyi fenyegetések elleni európai multidiszciplináris platform (EMPACT) keretében. A művelet az Europol által február 20-24. között koordinált akcióhétben csúcsosodott ki, amelyben az Eurojust és az Európai Bizottság mellett 31 ország bűnüldöző szervei vettek részt.

A tiltott lőfegyverekkel kapcsolatos EMPACT-tevékenység célja, hogy hírszerzési képet alkosson az átalakítható fegyverek helyzetéről az EU-ban. Ez lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy operatív intézkedéseket hozzanak azokkal a személyekkel szemben, akik illegálisan vásárolnak, alakítanak át vagy forgalmaznak riasztó- és jelzőfegyvereket.

Koordinált csapást mértek a fegyverkereskedőkre

A román nemzeti rendőrség a többi részt vevő országgal együtt adatokat gyűjtött a feltételezett fegyverkereskedőkről. Ezzel egyidejűleg adatgyűjtési tevékenységet folytattak egyes tagállamokban, ahol az ilyen típusú fegyvereket legálisan, előzetes engedély nélkül lehet megvásárolni.

Az Europol elemezte az összegyűjtött adatokat, és „hírszerzési csomagokat” állított össze, hogy tájékoztassa az országokat a fegyverek célpontjairól és értékesítéséről. Ezek szolgáltak alapul az idén februárban tartott összehangolt cselekvési napokhoz.

A Bűnügyi Fenyegetések Elleni Európai Multidiszciplináris Platform (EMPACT) az EU-t érintő szervezett és súlyos nemzetközi bűnözés által jelentett legfontosabb fenyegetésekkel foglalkozik. Az EMPACT erősíti a hírszerzési, stratégiai és operatív együttműködést a nemzeti hatóságok, az uniós intézmények és szervek, valamint a nemzetközi partnerek között.