Az Oroszországban felsőfokú tanulmányokat folytató diákok elsősorban szorongást és félelmet éreznek, ha arról kérdezik őket, hogy mely kifejezésekkel jellemeznék lelkiállapotukat 2023 tavaszán – derült ki egy április elején meghirdetett nagyszabású közvéleménykutatás-sorozat első eredményeiből, amelyet a 444 szerint a Vazsnije Isztorii (Fontos Történetek) oknyomozó újság vett észre a Nyeravnodusnij Cselovek (Nem Közömbös Ember) nevű szervezet egyik aloldalán.

A kutatás módszertanáról annyit tudni, hogy több mint 500 intézményben kívánták megkérdezni az érintetteket, azaz tízezrekről lehet szó. Az első felmérések szerint a diákokat és az oktatókat egyebek közt a háborúról (azaz a „különleges katonai műveletről”), az elnökről, továbbá Oroszország jövőjéről is kérdezték. 

Az orosz diákok „hangulatáról” kiderült, hogy a megkérdezettek 36 százaléka első helyen említette a szorongást és a félelmet, és csak 25 százalék a reményt. A további helyeken a felháborodás és a csalódottság következett 20 százalékkal, míg tiszteletet, büszkeséget és bizalmat a hazájukkal szemben 12-14 százaléknyian éreznek mindössze.

Oroszország elhagyását a válaszadók mintegy harmada tervezi összességében.

A mutató az egyetemisták, főiskolások körében 14 és 24 százalék között mozog, miközben a Gazdasági Felső Iskolában (Viszsaja Skola Ekonomiki (HSE University), az ország talán első számú elitképzőjében ez az arány nem kevesebb, mint 58 százalék – írja a 444.