Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága azt közölte, az orosz erők felrobbantották a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere az ukránokat vádolta a víztározóból táplálkozó vízerőmű elleni támadással.

Közben egymásnak ellentmondó információk érkeznek arról is, hogy valóban a gát sérült-e meg vagy „csupán" a zsiliprendszer, ahogy arról is, hogy robbantás történt vagy tűzérségi támadás. Ugyanis a két harcoló fél egymást vádolja az akcióval.

A Nova Kahovka-i vízerőművet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erőműnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében

– jelentette ki Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere kedden a Szolovjov Live médiacsatornán.

Leontyjev arról is tájékoztatott, hogy a vízerőmű felső része belövések következtében megsemmisült.

Az orosz adminisztráció polgármestere úgy ítélte meg, hogy a városban nincs szükség evakuálásra.

"Hajnali kettőkor több találat érte a vízerőmű felső részét, ahol a zsilipek vannak, ahol közvetlenül a kapucsapok vannak, az a rész megsemmisült" – mondta Leonytjev a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

 

A Dnyeper gátjának 28 kapujából 11 megsérült a vélhetően orosz érdeket szolgáló robbantásban

A rendelkezésre álló információk alapján orosz háborús taktikai érdekeket szolgálhat a Dnyeper gátjának felrobbantása – vélekedik Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, aki a Napi.hu kérdésére azt is közölte, hogy olyan nagy robbanás érte a víztározó gátját, amit hagyományos tüzérségi csapás nem tudott volna előidézni. Bővebben>>>

Andrej Alekszejenko, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének kormányfője a Telegramon azt írta, hogy a Dnyeper folyó part menti területein a helyzetet a hatóságok kézben tartják. Leszögezte, hogy az emberek életét nem fenyegeti veszély, a rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai ellenőrzik a folyó vízszintjét. Hozzátette, hogy szükség esetén a hatóságok készen állnak a folyóparti falvak lakóinak evakuálására, és buszokat készítettek elő.

A kahovkai vízerőművet üzemeltető vállalat azt közölte, hogy "a támadás nyomán az erőmű teljesen tönkrement", és nem is lehet helyreállítani.

Azóta egy animáció is kijött arról, hogy mekkora pusztítást okozhat a zúduló víztömeg.

Tavaly ősszel egyébként, a kahovkai tározó hídként is használt gátja valóban célpontja volt az orosz utánpótlási vonalakat támadó ukrán tüzérségnek.

A kahovkai tározó 1956-ban épült gátja harminc méter magas, a tározó kapacitása 20 köbkilométer, amely tízszer annyi vízmennyiség, mint a Balatoné.

Az ukrán elnöki adminisztráció vezetője szerint a dél-ukrajnai Nova Kahovka duzzasztómű lerombolása „ökocídiumot” jelent, de a nemzeti és regionális tisztségviselők azon dolgoznak, hogy biztosítsák a helyi lakosok biztonságát.

Andrij Jermak a Telegramon azt írta, hogy Oroszország lépései a közeli Zaporizzsja atomerőműre is veszélyt jelentenek, de nem részletezte.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) időközben közleményt adott ki, melyben – a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint – azt tudatta, hogy a létesítmény "nincs közvetlen veszélyben".

A kahovkai a többlépcsős Dnyeper vízerőmű-rendszer hatodik, alsó és utolsó foka. Az erőmű Nova Kahovkától 5 kilométerre található. Az RBK orosz gazdasági lap szerint május 7-én a erőműnél ellenőrzött vízlebocsátásba kezdtek, hogy elkerüljék a gátszakadást. A víztározó Herszon és Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén, valamint az ukrán ellenőrzés alatt maradt Dnyipropetrovszk megye területén található.

Közben rendkívüli ülést tart Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a robbanás miatt – közölte Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára  a Twitteren.

 

Katasztrófaközeli helyzetet hárítottak el Európa legnagyobb atomerőművében

Ukrajna nemzeti hálózatüzemeltetője közölte, hogy a zaporizzsjai atomerőművet visszakapcsolták a hálózatra, miután az orosz légicsapások miatt ideiglenesen elvesztette az áramellátását. Bővebben >>>