Az országoknak fegyverek helyett a józan ész segítségével kell rendezniük egymás közötti kapcsolataikat – szögezte le szerdán Ferenc pápa, a XXIII. János pápa latinul Pacem in Terris (Békét a Földön) kezdetű enciklikájának hatvanadik évfordulója alkalmából a Szent Péter téren tartott általános audienciáján.

A pápa rámutatott arra, hogy

amiként az emberek közötti kapcsolatokat sem fegyverek szabályozzák, úgy az államoknak sem fegyverekkel kellene rendezniük vitás kérdéseiket. 

Inkább a józan észt, tehát az igazságot, az őszinteséget és az együttműködést kellene alapul venniük.

Négy ország közösen előállt az első Leopard-századdal

Lengyel, kanadai, norvég és spanyol hozzájárulással összeállt az első, Leopard 2A4 német gyártmányú harckocsikból álló, Ukrajnának szánt egység. Bővebben>>>

Intette a világ mostani vezetőit

„Az enciklika valódi áldás volt, fénysugár a sötét felhők közepette” – fogalmazott a pápa a pásztorlevél közzététele idején dúló hidegháborúra, elsősorban a kubai rakétaválságra célozva.

Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a korszakalkotónak számító enciklika üzenete napjainkban is rendkívül fontos, hozzátéve, reméli, hogy a világ mostani vezetői is megfogadják.

Az audiencián az egyházfő emellett ismét imádkozott Ukrajnáért és a hívőket is erre kérte, az audienciára érkezett lengyel zarándokokhoz pedig anyanyelvükön is szólt.