Ferenc pápa világűrbe szánt nanokönyvét a SpaceX amerikai vállalat Falcon 9 hordozórakétája helyezi majd Föld körüli pályára 525 kilométer magasan. A rakéta június 10-én indul a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról – jelentette be a Vatikán.

Az alig két milliméteres, mikrovéséssel készült elektronikai eszközt egy napelemekkel ellátott, mintegy harminc centiméteres négyszögletes műhold (CubeSat) belsejében helyezik el, amelyet a torinói műszaki egyetem diákjai építettek.

A mikrokönyv a Ferenc pápa által 2020. március 27-én, a koronavírus tombolása idején elmondott beszédét tartalmazza. Ezen a napon a katolikus egyházfő egyedül állva a kihalt és eső áztatta Szent Péter téren felszólította a riadt és elveszett világot, hogy vizsgálja felül a prioritásait.

A Spei Satelles (a remény műholdja) elnevezésű programot a Vatikán, az Olasz Űrügynökség és több olasz intézet közösen valósítja meg.

Az együttműködés célja, hogy eljuttassák a remény szavait a földi határokon túlra – magyarázta Giorgio Saccoccia, az Olasz Űrügynökség elnöke.

 

Ferenc pápa lesz az idei húsvét hazai sztárja

Ferenc pápa lelkipásztori látogatást tesz Magyarországon a húsvéti időszakban, április végén. Magyarország az egyetlen állam Olaszországon kívül, amelyet Ferenc pápa rövid időn belül kétszer is meglátogat. Április 28-án, pénteken délelőtt, érkezése után a pápa államfői minőségében a Sándor-palotában először a köztársasági elnökkel, majd a miniszterelnökkel találkozik. A pápai látogatás csúcspontjaként a katolikus egyházfő április 30-án, vasárnapi szentmisét celebrál a budapesti Kossuth téren – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.