Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több ezer televíziós és filmes forgatókönyvíró lépett sztrájkba Hollywoodban, mivel érdekképviseleti szervezeteik nem tudtak dűlőre jutni a filmstúdiókkal és streamingszolgáltatókkal – számolt be róla a The New York Times.

  • Az Amerikai Írószövetség (WGA) több mint 11 000 tagja 2007 óta először lépett sztrájkba ma reggel.
  • A vezetőség egyhangúan lépett fel az elégedetlenségük miatt.
  • A munkabeszüntetés számos televíziós sorozat gyártását leállíthatja és valószínűleg késleltetheti új évadok indítását is.
Bár a tárgyalásokat azzal a szándékkal folytattuk, hogy tisztességes megállapodást kössünk... a stúdiók válaszai a javaslatainkra teljesen elégtelenek voltak, tekintettel az írók egzisztenciális válságára

– áll a szövetség közleményében.

A forgatókönyvírók azt akarják elérni, hogy a streaming iránt megnövekedett kereslet miatt nagyobb részesedést kapjanak a nyereségből.

A stúdiók, amelyek nyilvánosságra hozták, hogy a tárgyalások hétfőn késő este megállapodás nélkül értek véget, válaszul közölték, hogy hajlandóak javítani az ajánlatukon, de nem akarják teljesíteni a szakszervezet egyes követeléseit.

A vitás pontok olyan szakszervezeti javaslatokat érintenek, amelyek arra köteleznék a vállalatokat, hogy a televíziós műsorokat meghatározott számú íróval lássák el határozott ideg, „akár szükség van rá, akár nincs”.

Chris Keyser, a szakszervezet tárgyalási bizottságának társelnöke egy interjúban azt mondta, hogy „a két fél nagyon messze van egymástól”, nem számít könnyű megállapodásra.

Az írás, mint szakma túlélése a tétje ennek a tárgyalásnak

– húzta alá.

Épül az új magyarországi filmstúdió: akár harmadával is csökkenhetnek a filmes költségek

Az adózási környezet nem szerencsés, hanem kifejezetten jó, aminek köszönhetően Anglia után a második legtöbb filmes produkciót Európában már hazánkban forgatják – mondta Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója a Napi.hu videó podcastjában.