NATO-hoz frissen csatlakozott Finnország élve új transzatlanti kötelékével, máris belekezdett egy kétoldali védelmi tárgyalássorozatba az Egyesült Államokkal. Az egyeztetések fókuszában elsősorban az áll, hogy a balti állam lehetővé tenné, hogy az amerikai csapatok használatba vegyék a finn katonai bázisokat – írja a Helsingin Sanomat nevű finn lap.

Sajtóértesülések szerint a megállapodások a két ország között egyelőre nem véglegesek, ám annyit már lehet tudni, hogy a tervek alapján az Egyesült Államok katonai személyzetet és fegyvereket is állomásoztathatna finn területen. Valamint az USA hadereje katonai objektumokat is építhetne Finnország területén, a saját védelmi költségére.

A megállapodás tehát jogot adna az Egyesült Államoknak arra, hogy katonai támaszpontokat működtessen Finnországban.

A Helsingin Sanomat felhívja a figyelmet arra a megállapodásra, amelyet az USA más NATO-országokkal is kötött, például Norvégiával, amelynek értelmében az amerikai haderő többek között engedélyt kapott az oslói repülőtér használatára. Sőt, annak katonai infrastruktúrájának felállításakor 170 millió dollárt fizethettek az amerikaiak.

Mikael Antella, a finn külügyminiszter helyettes megerősítette, hogy a megállapodás kidolgozása folyamatban van. Részleteket nem árult el, csak annyit hangsúlyozott, hogy a tárgyalássorozat zökkenőmentes és gyors együttműködést biztosít az Egyesült Államokkal minden olyan helyzetben, amikor azt a biztonsági megfontolások megkívánják.

Finnország hosszú évtizedeken át őrzött függetlenségét feladva április 4-én vált a NATO tagjává. A balti állam nem sokkal azután kérte felvételét az észak-atlanti szövetségbe, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát