Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sanna Marin, Finnország miniszterelnöke nyitottságát fejezte ki Ukrajna legutóbbi kérésére, melyben Volodimir Zelenszkij F/A–18 Hornet (Lódarázs) típusú negyedik generációs vadászbombázó gépeket igényelt. A finn miniszterelnök hajlandóságát fejezte ki a párbeszéd megkezdésére amikor Kijevben tárgyalt Zelenszkijel annak ellenére, hogy otthon emiatt bírálatokkal kell szembenéznie. Kijev még az F/A-18 Hornet gépeknél is fejlettebb fegyverrendszereket követelt, amelyet még nem biztos, hogy meg is kap.

Egy mindenkiért, mindenki egyért 

Finnország és Svédország NATO csatlakozása már egy éve téma az Európai Unióban. Oroszország közelsége a skandináv országok számára különös katonai fenyegetést jelent, de igaz ez fordítva is. Minél közelebb kerül a NATO határvonal az orosz határhoz, annál hangosabbak a hidegháborús veszélyekre figyelmeztető nemzetközi megszólalások. 

Ulf Kristersson Svédország miniszterelnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szerinte Svédország és Finnország NATO-ratifikációja két külön stádiumban történhet meg – írta az Anadolu Agency. Míg a német diplomácia vezetője üdvözölte a két skandináv ország NATO csatlakozását, Ankara azt követeli, hogy a belépésük zálogaként tegyenek konkrét lépéseket a terrorista csoportok, a PKK és a Fetullah Terrorista Szervezet elleni küzdelemben. Ezzel a kérdéssel azonban egyelőre az ukrán-orosz háború miatt nem foglalkoztak. 

Fegyver nincs, de igény lenne rá 

Kijevnek kifejezetten finn vadászgépekre van szüksége, különösképpen amerikai gyártmányú F-16-osokra, azzal érvelve, hogy ezek kulcsfontosságúak lennének az orosz rakétatámadások és dróntámadások elleni védekezéshez.

Nem kizárható az sem, hogy az ukrán haderő a frontvonalon ezeket bombatámadásokra használná fel, nem kizárólag védekezésre.

Finnország jelentős F/A-18 Hornet típusú vadászgépekből álló flottával rendelkezik, de 2021 decemberében a kormány már bejelentette a lecserélésüket, mivel az 1980-as évek óta szolgálnak és  nyugati szemmel ezek már elavultak. Az amerikai Lockheed Martin fegyvergyártó vállalattól rendelt 64 darab F-35A típusú többcélú vadászgépet, amely a finn-svéd NATO összetartó erőt is megszilárdítja.

Az új gépekre azonban még várni kell, 2025-ben érkeznek meg Európába.

Sanna Marin miniszterelnök Kijevben nyilatkozott ezeknek a gépeknek a további felhasználásáról, majd említette, hogy a kiszuperált példányok sorsát megvitatják, miután leszerelték.

Ha nincs vadászgép, jó a gyorsvonat is

Az ukrán hatóságok négy Allegro nagysebességű vonat átadására kérték a finn hatóságokat. Ezek a vonatok korábban Szentpétervár és Helsinki között közlekedtek, de már három éve nem járnak a koronavírus, majd az ukrán-orosz háború miatt. 

Az Yle finn lap arról számolt be, hogy a finn vasúttársaság (VR) alátámasztotta, hogy az igénylés megtörtént. Sanna Marin finn miniszterelnök kijevi látogatása során tárgyalt a vonatszerelvények áthelyezéséről is az ukrán Ukrzaliznyica vállalat vezérigazgatójával. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy Finnország végül beleegyezett-e a vonatok átadásába, de a pénzügyi jelentés alapján 45 millió euróra becsülik a kivont alkatrészek és gördülőállomány értékét.

A nagysebességű Allegro szerelvények 2010 óta napi rendszerességgel közlekedtek Szentpétervár és Helsinki között, a koronavírus miatt 2020-ban felfüggesztették a vasúti közlekedést Oroszország és Finnország között.