Megérkezett szerda délelőtt Finnországba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki részt vesz az északi országok Helsinkiben tartott csúcsértekezletén.

Zelenszkij Sauli Niinistö finn elnök rezidenciáján a vendéglátóján kívül találkozik SvédországNorvégiaDánia és Izland miniszterelnökével.

Niinistö előzetesen közölte, a csúcstalálkozón megvitatják a következő témákat:

Mette Frederiksen dán kormányfő úgy fogalmazott, hogy továbbra is sürgős szükség van Ukrajna katonai támogatására, „hogy biztosak lehessünk benne, hogy az ukránok a lehető legerősebben küzdenek Oroszország ellen”.

 

Orbánnak le kell ülnie egy székre, olyat szólt be Zelenszkij

Az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij kedvezőtlen megjegyzést tett Magyarországra; szerinte az ország magatartása, viszonya Oroszországgal nem felel meg NATO-szövetséges státusának. Bővebben>>>

Sürgette Ukrajna NATO-tagságát

Ukrajna NATO-csatlakozását sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az északi országok Helsinkiben tartott csúcsértekezletén, hozzátéve, hogy az ukrán erők nemsokára ellentámadást indítanak az orosz csapatok ellen.

Zelenszkij leszögezte, biztos benne, hogy a nyugati államok az ellentámadást követően ellátják az ukrán hadsereget korszerű harci repülőgépekkel.

A tervek szerint az ukrán elnök finn hivatali partnerével, Sauli Niinistővel is egyeztet az ukrán csapatoknak küldendő támogatásról.

 

NATO-bővülés: a finnek és a svédek után felkészül Írország?

2023 júniusában több ír városban négynapos konzultatív fórumot tartanak a nemzetközi politikáról és biztonságról, ahol a polgárok többek között az ország semlegességéről is kifejthetik a véleményüket. Bővebben>>>