Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világhírű üzleti magazin amerikai kiadása is kijött az idei, globális listával, amelyen 2540 -en szerepelnek és a legszegényebbnek is legalább egymilliárd dollárnyi vagyona van - írja szemléjéban az IndexKelet-Közép-Európa ebbe 41 dollármilliárdost adott,

  • 11-11-et az osztrákok és a csehek,
  • 6-6-ot a lengyelek és a románok,
  • 3-at a magyarok (Csányi Sándor, Felcsuti Zsolt és Mészáros Lőrinc),
  • 2-2-t a bolgárok és a szlovákok.

A listán csak két női nevet találni

Renáta Kellnerová és négy gyermeke a 101. helyet csípte meg a 16,5 milliárd dolláros vagyonnal. Az 55 éves özvegyasszony közel 99 százalékos tulajdonrésszel bír a cseh PPF Group befektetési társaságban, ezzel pedig férje, Petr Kellner 2021-es alaszkai helikopter-balesete után ő vált a leggazdagabb cseh állampolgárrá. 1993–1997 közt maga is részt vett egyébként a cég életében mint igazgatósági tag, de 2009-től csak a The Kellner Family Foundationben vállalt szerepet; az ösztöndíjalap eddig több mint 25 milliárd forinttal támogatta a cseh oktatást.

Dominika Kulczyk, aki testvérével 2015-ben örökölte meg apja (akkoriban a leggazdagabb lengyel) hatalmas vagyonát, amely a Kulczyk Investments befektetési alapból származott. Dominika 2018-ban szétvált pénzügyileg testvérével, jelenleg az 1,9 milliárd dolláros vagyona az 1575. helyhez elég a világranglistán. A Londonban élő, 2013-ban elvált lengyel exhercegné házasságot kötött az akkori 100. leggazdagabb lengyellel, az egyik legprominensebb főnemesi család, a Lubomirski família egyik tagjával. Több egyéb pozíciója mellett a Kulczyk Foundationt irányítja, amely a női egyenjogúságért küzd szerte a bolygón.

Slavica Ecclestone vagyona 1,2-1,5 milliárd dollár, mégsem szerepel a Forbes-listán. A Formula–1 egykori vezetőjétől, Bernie Ecclestone-tól 2009-ben elvált, rijekai születésű, ám szerb származású exmodell Boszniában nőtt fel, majd az 1982-es monzai nagydíjon, egy Armani-eseményen ismerkedett meg a férjével. A párnak két lánya született, köztük a socialite-ként működő Tamara Ecclestone.

A „szemöldökkirálynőnek” hívott Anastasia Soaré az egyik leggazdagabb román állampolgárnak számít, körülbelül 660 millió dolláros vagyona van, és még ezzel sem jutott az élvonalba. A konstancai születésű, művészettörténetet és építészetet hallgató nő férje hajóskapitány volt, aki egy útja során amerikai menedékjogért folyamodott, de a családja csak a rendszerváltás után tudta követni. Anastasia Los Angelesben először kozmetikusként helyezkedett el, majd felfedezte, hogy a szemöldök egy kiaknázatlan terület, 1997-ben a saját Beverly Hills-i szalonjában már olyan ügyfeleket fogadott így, mint Cindy Crawford, Naomi Campbell vagy Jennifer Lopez. 2000-ben piacra dobta saját sminktermékcsaládját, az Anastasia Beverly Hills mára több mint 2000 üzletben kapható 25 országban, az egyik legsikeresebb független beautymárkává vált, közel 20 millió követővel az Instagramon.

Ugyancsak nincs a listán az üzlettársával szintén a legmódosabb szerbek közt helyet foglaló (közel 1,4 milliárd dollárral) Jadranka Stepanovic, a Mozzart Bet online fogadóiroda és kaszinó társtulajdonos-ügyvezetője. A céget 2001-ben alapították, és ma már Szerbián kívül jelen vannak Horvátországban, Romániában és Észak-Macedóniában is.

Kiderült, hogy kell-e pénz a boldogsághoz

A pénz nem boldogít. Ez egy 1989-ben megjelent film címe. A pénz boldogít. Ez pedig egy másik filmé, ami 1994-ben készült. Elég szélsőséges állítások ezek, mint ahogy általában a kérdéskör megítélése is, hiszen megannyi híresség formált már erről ellentmondó véleményt. Cikkünkben ezekből a gondolatokból is felvillantunk néhányat, de a tudományos válasznak is teret adunk. Bővebben >>>