Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkatársai elleni teheráni fenyegetések miatt Londonból Washingtonba helyezi át székhelyét az Iran International TV – jelentette be közleményében szombaton a fárszi nyelvű független iráni televízió. A műholdas csatorna, amely évek óta bírálja a teokratikus iráni kormányt, azután döntött így, hogy Teherán hosszú ideje zaklatja a BBC fárszi nyelvű hírszolgálatának Iránnal foglalkozó munkatársait is. A fárszi nyelvű hírszolgálatok elleni fenyegetések száma jelentősen megnövekedett, amióta a csatornák beszámoltak az Iránban szeptember óta zajló tüntetésekről, amelyek tabunak számítanak az iráni állami televíziókban és rádiókban.

tüntetések szeptemberben kezdődtek, amikor egy fiatal kurd nő, Mahsa Amini, akit „nem megfelelő kendőviselet” miatt vett őrizetbe az erkölcsrendészet, a vizsgálati fogságban elhunyt. A tüntetéseket bemutató Iran Internationalt az iráni hírszerzési minisztérium „terrorszervezetnek” minősítette és még novemberben közölte: eljárást indítanak a csatorna és a munkatársai ellen.

Az Iran International novemberi bejelentése szerint a londoni rendőrség figyelmeztette őket, hogy két brit-iráni kettős állampolgárságú újságírója és a családtagjaik élete súlyos veszélyben forog. Az Iran International TV vezérigazgatója, Mahmúd Enajat szombaton közölte: a televízió azután hozta meg a döntését a költözésről, hogy

a londoni rendőrség tájékoztatta a csatornát a dolgozói elleni komoly fenyegetésekről.

A londoni rendőrség előző nap jelentette be, hogy őrizetbe vette az osztrák állampolgárságú Magomed-Huszejn Dovtaevet, aki ellen vádat is emeltek, „terrorcselekményre készülő személy számára történő adatgyűjtés” címén. Dovtaevet egy hete a londoni Chiswick Business Parkban vették őrizetbe, ahol az Iran International TV tulajdonosának, a Volant Media UK irodái is vannak. A vállalat, mely egy szaúdi üzletember tulajdonában áll, üzemeltet egy Afghanistan International nevű csatornát is.

A brit rendőrség és a MI5 belbiztonsági szolgálat tizenöt összeesküvést akadályozott meg 2022 eleje óta, amelyekben az iráni rendszer ellenségeinek nyilvánított brit állampolgárokat, valamint Nagy-Britanniában élő embereket akartak elrabolni vagy megölni – idézte a The Guardian című brit napilap Matt Jukest, a terrorellenes rendőrség főnökét.