Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Május közepétől betiltják a nyilvános füstölgést, de a város kész fontolóra venni a tilalom kiterjesztését a kannabisz-kávézók teraszaira is, amennyiben szükséges.

Tavaly nem kevesebb, mint 18 millió látogató nyüzsgött a város szűk, 17. századi utcáin,

Amszterdam lakói régóta panaszkodnak, hogy a városközpont legforgalmasabb részei, köztük a De Wallen – azaz a piros lámpás negyed – élhetetlenné válnak.

„Az óváros lakói sokat szenvednek a tömegturizmustól, valamint az utcai alkohol- és kábítószer-fogyasztástól” – közölte a képviselő-testület, amelyet a The Guardian idéz.

A turisták vonzzák az utcai drogdílereket is, akikkel pedig jön a bűnözés és a rossz közbiztonság. Főleg éjszaka lett nagyon rossz a légkör, panaszkodtak. 

A Het Parool nevű amszterdami lap történelminek nevezte az intézkedéseket, megjegyezve, hogy Amszterdamot évtizedek óta úgy ismerték világszerte, mint ahol minden lehetséges és minden megengedett – beleértve a füvet az utcán.

Azonban a túlturizmus élhetetlenné tette a belvárost. A külföldi turisták és a belföldi látogatók

nagy zajt csapnak, az utcára vizelnek, hánynak, a piros lámpás negyedet vidámparkként kezelik, nem pedig lakónegyedként

– írják. 

Szinte az egész városi tanács támogatja az új intézkedéseket, ám az ígéretek szerint a következő hónapban nyitottak lesznek a konzultációra. Ugyanakkor módszeresen igyekeznek elrettenteni azokat a turistákat, 

akik pénisznek öltözve italoznak és illetlenül viselkednek

„Sok türelem kell hozzá....de végső soron mindenki élhető városra vágyik” – mondta Sofyan Mbarki városi tanácsos. 

Az alkoholárusításnál is korlátozások jönnek Amszterdamban: csütörtöktől vasárnapig 16 óra után tilos lesz szeszes italt árusítani, olyannyira, hogy még a kirakatban sem lehetnek majd üvegek. 

A vörös lámpás negyed "alkalmazottai" egyáltalán nem repesnek a boldogságtól,

ugyanis a város ennyivel még nem tudta le a szigort:

A szexmunkásoknak reggel 6 helyett már hajnali 3-kor le kell húzniuk a rolót, a bároknak, a kávézóknak és az éttermeknek hétköznap szintén hajnali 3-kor, illetve pénteken és szombaton reggel 4-kor kell bezárniuk. Hajnali egy óra után pedig egyetlen vendég nem léphet már be ezekbe a mulatókba.