Gary Lineker csaknem negyedszázada vezeti a Match of the Day (MOTD) című hétvégi televíziós futballmagazint. A szakkommentátor felfüggesztését hatalmas felzúdulás követte a BBC-n belül és a nézők körében is. A hétvégére a BBC legtöbb sportprogramja műsorvezetők nélkül maradt, és sok programot töröltek is, miután Lineker kollégái szolidaritásból sorra visszamondták szereplésüket.

Köztük voltak a Match of the Day két  szintén egykori futballsztár műsorvezetői, Ian Wright és Alan Shearer. Ők sem vállalták ugyanis a fellépést Gary Lineker nélkül a magazin szombati és vasárnapi adásaiban, amelyek így kommentátorok és a szokásos részletes meccselemzések nélküli negyedórás képi összefoglalókká zsugorodtak.

A brit újságíró szövetség (National Union of Journalists) főtitkára, Michelle Stanistreet „hatalmas öngólnak” minősítette Lineker felfüggesztését, hozzátéve, hogy a BBC ostoba és veszélyes módon jár el, amikor ilyen mértékben enged a politikai nyomásnak.

A televíziós és rádiós újságírók külön érdekvédelmi szervezete mélységesen aggasztónak nevezte a BBC eljárását.

A szervezet szerint a történtek azt a benyomást keltik, hogy a brit közszolgálati médiatársaság engedett a politikai nyomásnak, amelyet kormánytagok fejtettek ki olyasvalaki eltávolítása végett, aki nem ért egyet a jelenlegi kormány politikájával.

A BBC elnézést kért a nézőktől

Tim Davie, a BBC vezérigazgatója hétfői nyilatkozatában elnézést kért a nézőktől, a rádióhallgatóktól és a médiatársaság munkatársaitól az elmúlt napok felfordulásáért. A vezető bejelentette, hogy egy független testület hamarosan elkezdi a BBC munkatársaira vonatkozó közösségimédia-használati irányelvek felülvizsgálatát, de megállapodás született Linekerrel arról, hogy addig is a jelenlegi útmutatásokhoz tartja magát.

A brit kormány minapi törvényjavaslatának értelmében jogilag kötelező lesz mindazok kitoloncolása, akik biztonságos országok érintésével illegálisan érkeznek brit területre. A készülő brit törvényszigorítás alapján azoknak, akik illegálisan lépik át a brit határt, véglegesen megtiltják, hogy valaha is visszatérjenek Nagy-Britanniába, és ha menedékjogi kérelmet nyújtanak be, az külön elbírálás nélkül érvénytelennek minősül.

A 62 éves Gary LinekerTwitteren megjelent bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a brit kormány új bevándorlási törvénytervezete „felmérhetetlenül kegyetlen, mivel a leginkább veszélyeztetett emberek ellen irányul, és nyelvezete nem különbözik a harmincas évek Németországában alkalmazott nyelvezettől”.

A BBC szerint Lineker Twitter-bejegyzése sértette a médiatársaság szerkesztési iránymutatóiban megfogalmazott pártatlansági követelményeket, és a cég ezért kérte fel a volt futballsztárt, hogy lépjen vissza az MOTD műsorvezetésétől. Ennek a felfüggesztésnek vetett véget a hosszas tárgyalások után hétfőre kidolgozott megállapodás.

Karrierje során Gary Lineker nyolcvanszor szerepelt az angol válogatottban, csapatkapitány is volt, emellett élvonalbeli klubok (Everton, Barcelona, Tottenham Hotspur) színeiben is játszott, és 1999 óta a Match of the Day műsorvezetője. Külön érdekesség, hogy soha életében nem kapott sárga lapot a meccsein. Az 1964 óta futó MOTD a világ legrégebbi televíziós sportműsora, Lineker pedig a program történetének leghosszabb ideje szolgáló műsorvezetője.