Vlagyimir Putyin orosz elnök feloldotta a Georgiába irányuló repülési tilalmat, valamint enyhítette a georgiai állampolgárokra vonatkozó vízumkötelezettséget is – adta hírül a Bloomberg.

A TASS orosz állami hírügynökség szerint az orosz légitársaságok Moszkva és Tbiliszi között heti hét közvetlen járatot terveznek indítani.

Hivatalos magyarázatot egyelőre nem adott a Kreml arra, hogy miért pont most enyhítettek a 2019-ben bevezetett szigoron. Az orosz külügyminisztérium annyit mindenesetre közölt, hogy a lépés célja az Oroszország és Georgia közötti kapcsolatok javítása, annak ellenére is, hogy a két ország között jelenleg gyakorlatilag nem is létezik jelenleg hivatalos diplomáciai összeköttetés.

„Húzd meg, ereszd meg”-politika

Nem hivatalos magyarázat is befutott az orosz döntésre, Szergej Markov volt Kreml-tanácsadó arról értekezett közösségi oldalán, hogy a repülési tilalmat azért oldották fel,

mert Georgia nem csatlakozott az oroszellenes szankciókhoz.

Hozzátette, a korlátozás felszámolásával az Oroszország és Georgia közötti szabad mozgás hatalmas lendületet adhat a jövőben a georgiai gazdaság fejlődésének.

Bár Irakli Garibashvili georgiai miniszterelnök hivatalosan elítélte Oroszország „indokolatlan” agresszióját Ukrajna ellen,

  • a kormány nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben,
  • ráadásul elutasította a katonai segítségnyújtást is Kijevnek.

Feszültségcsökkentés az oroszokkal, fokozódó feszültség otthon

A georgiai kabinet lassacskán igyekszik araszolni Oroszország felé, a hivatalos kommunikáció szerint azért, hogy feloldják a 2008-ban Georgia és Oroszország között kitört fegyveres konfliktus nyomán megmaradt feszültségeket.

Ezzel a törekvéssel azonban sokan nem értenek egyet Georgiában, és attól tartanak, hogy az Európai Unióhoz és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) való csatlakozást fogja akadályozni a kabinet nyitása Oroszország felé.

Március elején egy kétnapos tüntetés révén sikerült elérni a lakosságnak, hogy a tbiliszi országvezetés feltétel nélkül visszavonjon egy ellentmondásos törvénytervezetet. A rendelet értelmében arra köteleztek volna minden szervezetet, hogy külföldi ügynökökként regisztráljanak abban az esetben, ha a finanszírozásuk több mint 20 százaléka külföldről származik.

Sokan azzal a kritikával illették a georgiai kormányt, hogy az új törvény megalkotásakor Vlagyimir Putyin orosz elnöktől nyertek ihletet. A Kreml 2012-ben vezetett be hasonló szigorításokat az oroszországi civil szervezetekre vonatkozóan, tavaly júniusban aztán az orosz parlament alsóháza újabb korlátozásokat szavazott meg a „külföldi befolyás alatt álló” személyeket és szervezeteket érintően.

Salome Zourabichvili georgiai elnök, aki az Egyesült Államokban tartózkodott a tüntetések kitörésekor, kijelentette, a rendeletet

Moszkva mondta tollba a tbiliszi kormánynak.

Az államfő elmondta, ha elé került volna a törvénytervezet, nem írta volna alá.

A kormányzó Georgiai Álom párt egyébként úgy kommunikálta a rendeletvisszavonást mint egy „hazugsággépezet” munkájának a gyümölcsét. Meglátásuk szerint egyes szervezetek és politikai erők el tudták érni, hogy a társadalom negatív megvilágításban lássa ezt az egyébként „átláthatósági szempontok miatt” létrehozott törvényjavaslatot.

Salome Zourabichvili szerint a repülési tilalom feloldása gyakorlatilag „újabb orosz provokáció”.