Megbeszélésükön négy témát érintettek – közölte a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel. Az első téma az illegális migráció volt, a két szövetséges állam politikusai egyetértettek abban, hogy ennek gátat kell szabni. Az olasz miniszterelnök szerint ez a téma további egyeztetésekre szorul, ezért a stockholmi EU-csúcson tervez részletes vitát tartani erről.

Meloni úgy gondolja, az Európai Unióba érkező migrációt már a határon meg kell állítani, olyan intézkedésekre van szükség, amelyek ténylegesen megakadályozzák a bevándorlók belépését. Novák Katalin hangoztatta a magyar kormány évek óta változatlan véleményét, miszerint az illegális bevándorlás fenyegetés egész Európa számára, aminek gátat kell vetni.

Családi értékek, balkáni bővítés, EU-s források

Ezt követően a családpolitikára terelődött a hangsúly, ami mind Olaszországban, mind Magyarországon hangsúlyos kormányzati prioritás. A két vezető politikus szerint a hagyományos értékek megerősítésével a fiatalok könnyebben tudnak családot alapítani, és felnevelni a következő generációt.

A harmadik kérdés a nyugat-balkáni bővítés volt. Novák Katalin és Giorgia Meloni egyetértett abban, hogy szükség van a bővítésre, hiszen ez nem csak a hat csatlakozni kívánó ország érdeke, hanem az EU számára is fontos.

Végül, de nem utolsósorban az uniós forrásokról esett szó. Hasonlóan látták, hogy azokat a forrásokat, amelyek a tagállamoknak járnak, meg kell kapniuk, és olyan felhasználási szabályokat kell állítani, amelyek az adott nemzet és az Unió érdekeit egyaránt szolgálják.