A jelenleg is kormányzó Új Demokrácia nyerte a görög választások első fordulóját, ám parlamenti többséget egyelőre nem tudtak önállóan. Ez azt jelenti, hogy július másodikán megrendezik a voksolás második fordulóját is, ezt azonban igencsak magabiztosan várhatja Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök és pártja.

Ahhoz, hogy már az első körben pont kerülhessen a választások végére, arra lett volna szükség, hogy a legalább 46 százalékát megszerezze egy párt vagy koalíció. A második fordulóban már elegendő lesz 37 százalékos támogatottság a kormányalakításhoz.

Nem szövetkeznek

A voksok aránya a következőképpen alakult:

  • az Új Demokrácia a szavazatok 41 százalékát,
  • a Sziriza 20 százalékát,
  • a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Pasok) pedig a 11,5 százalékát szerezte meg.

Az Új Demokráciának lehetősége lett volna koalíciós partner után nézni, és sikeres tárgyalások után már az első kör után lezárni a következő négy év még nyitott kérdését. Ők azonban úgy döntöttek, nem akarnak kompromisszumokat kötni.

Az Új Demokráciának megvan a megfelelő támogatottsága ahhoz, hogy önállóan kormányozzon. Tudom, mennyi munka van még előttünk, ehhez pedig egy olyan kabinetre van szükség, amely igazán hisz a reformokban és amelyben meg is van a képesség azoknak a végrehajtására

– mondta el győzelmi beszédében a párt élén álló Kiriákosz Micotákisz a Bloomberg szerint.

A piac is ünnepel

Azt már előre lehetett  tudni, hogy a befektetők egyértelműen azt preferálnák, ha Kiriákosz Micotákisz kormánya maradna hatalmon, köszönhetően annak, hogy

  • jó viszonyt ápol az Európai Unióval, valamint hogy
  • elkötelezett a reformok iránt, amelyeket a nemzetközi mentőcsomagok fejében vállalt az ország.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a piac pozitívan reagált az Új Demokrácia sikerére:

a tízéves görög állampapírok hozama 21 bázisponttal csökkent, az Athex Composite görög tőzsdeindex pedig hétfő délelőtt 5,79 százalékos pluszban volt.

Sebeit nyalogató ellenzék

A választás első fordulójának egyik legnagyobb vesztese egyértelműen a Sziriza, amely az előzetes várakozásoknál is gyengébben teljesített vasárnap.

„Összehívjuk a kollektív testületünket, hogy kiértékeljük a választási eredményeket" – jelentette ki a párt élén álló Alekszisz Ciprasz, a Sziriza vezetője, beismerve, hogy az első kör eredményei számukra kifejezetten negatívak.

Ugyanakkor azt is hozzátette,

a választási ciklus még nem ért véget, valószínűleg lesz második választás, ezért nincs időnk sokat teketóriázni. Azonnal változtatnunk kell, mindenen, amin csak szükséges, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk a következő döntő és végső választási csatához.

A Sziriza azonban nem várhat átütő sikert és hirtelen fordulatot a választás második fordulójától a Teneo kockázatelemző cég társalapítója, Wolfango Piccoli szerint.

„Hosszú időbe fog telni, amíg a legnagyobb ellenzéki párt talpra áll, így az Új Demokrácia a közeljövőben uralhatja a görög politikát, és érdemi kontroll nélkül irányíthatja a kormányt” – mondta.