Greta Thunberg hétfőn csatlakozott azokhoz a tüntetőkhöz, akik 151 szélturbina eltávolítását követelték a közép-norvégiai szamojéd pásztorok által használt rénszarvaslegelőkről. Szerintük a zöld energiára való áttérés nem mehet az őslakosok jogainak rovására – írja a Reuters.

tüntetők az elmúlt napokban elállták több kormányzati épület bejáratát, ami válsághelyzetbe hozta a balközép kisebbségi kormányt, és arra késztette Terje Aasland energiaügyi minisztert, hogy lemondja hivatalos nagy-britanniai látogatását.

norvég legfelsőbb bíróság 2021-ben sértőnek találta a két forseni szélerőműparkban működő turbinákat, amelyek Európa legnagyobb szárazföldi szélenergia-komplexumának részét képezik, mert sértik a nemzetközi egyezmények szerinti szamojéd jogokat, de azok több mint 16 hónappal később is üzemben maradtak.

Greta Thunberget, kezében egy piros, kék, sárga és zöld csíkos szamojéd zászlóval, a pénzügyminisztérium rendőrei vitték el, miközben több száz tüntető skandált.

„Világossá akarjuk tenni, hogy itt a norvég állam követi el az igazi bűnt, az emberi jogok megsértésével” – mondta Thunberg percekkel az eltávolítása előtt.

Thunberg később a tüntetőkel elállta az éghajlat- és környezetvédelmi minisztérium bejáratát, és a rendőrség ismét eltávolította őket.

A szélerőművek ellen tiltakozott Greta Thunberg

Környezetvédelmi aktivisták, élükön Greta Thunberggel, eltorlaszolták a norvég energiaügyi minisztériumot, hogy tiltakozzanak az új szélerőművek építése ellen. Bővebben>>>