Borzalmasabbnál borzalmasabb traumákat átélt ukrán gyerekek százait szállítja az orosz hadsereg Oroszországba a megszállt kelet-ukrajnai területekről. A Kreml állítása szerint „nem deportálják, hanem megmentik őket.”

Oroszországban a feltételezések szerint családoknál vagy állami intézményekben helyezték el őket. Az sem kizárt, hogy többen orvosi kezelés alatt állnak kórházakban, illetve sokan honosítási ceremónia keretében kaptak orosz útlevelet. Néhányan nyom nélkül eltűntek. 

A számok fogságában

Az ukrán kormány létrehozott egy honlapot kifejezetten az eltűnt gyermekek felkutatására.

A hivatalos adatok szerint jelenleg 365 gyermeket keres a rendőrség és 16 221 főt deportálhattak.

Az ukrán gyermekjogi biztos ezt népirtásként jellemezte. Értesülései szerint az orosz katonák elrabolják a gyerekeket, megváltoztatják az állampolgárságukat, gyámság alá adják őket örökbefogadásra vagy szexuális erőszakot és más bűncselekményeket követnek el rajtuk.

Az orosz fél nem deportálásnak, hanem evakuálásnak nevezi a procedúrát mondván, hogy a gyerekek Oroszország viszonylagos biztonságába való költöztetése megmenti őket a háborús övezetben való élet mindennapos veszélyeitől. A lakosság erőszakos áthelyezése a Foreign Policy cikke szerint az 1948-as népirtási egyezmény szerint kimeríti a népirtás fogalmát. 

Az ukrán kormány álláspontja az, hogy ezzel a lépéssel az orosz hadsereg célja elpusztítsák az ukrán nemzetet.

Korábbi adatok 

A háború előtt mintegy 100 ezer gyermek élt állami az intézményekben, többek között árvaság, ellátásra képtelen szülő vagy szegénység miatt írta az European Broadcasting Media. Ezek az intézmények most üresen állnak, több megsemmisült a háború során, vagy az ukrán haderő evakuálta őket a rakétaveszély miatt.

Oroszország 2022-ben módosította jogi kereteit arra, hogy képes legyen könnyebben befogadni a háború elől menekülő szülők gyermekeit. A Vlagyimir Putyin által elfogadott 2022 májusában meghozott jogi háló felgyorsítja és egyszerűsíti az orosz állampolgárság megadásának és az útlevelek kiadásának folyamatát a szülői felügyelet nélkül maradt ukrán gyermekek számára.

Ez azonban megnehezíti a túlélő rokonok vagy szülők számára, hogy visszakapják gyerekeiket, illetve szinte lehetetlenné teszi a visszatérésüket is Ukrajna területére legalább addig, ameddig a háború tart.

Az orosz állami televízióban egy műsorbejátszás keretében be is mutatták az Oroszországba érkezett ukrán gyerekeket. Az orosz gyermekjogi biztos egy júliusi honosítási ünnepségen, adta át az útleveleket a gyerekeknek és beszédében úgy fogalmazott: 

látni kellene, hogy mennyire megváltoztak néhány hónap alatt, vidámak, ragyogóak, mosolygósak. Most, hogy a gyerekek orosz állampolgárok lettek, az ideiglenes gyámság akár állandóvá válhat„.