Összesen 16 774 orosz halálát erősítették meg Ukrajnában, az elmúlt két hétben pedig 1600 névvel bővült a halálos áldozatok száma, ami rekordnak számít a háború kezdete óta – írja a Lettországból szerkesztett, független orosz oknyomozó portál, a Meduza.

Az elhunyt orosz katonák listáját egy MediaZone nevű projekt munkatársai, valamint a BBC orosz szolgálatának újságírói szerkesztik önkéntesekkel együtt. Az ő nyilvántartásuk szerint már 16 774 orosz neve szerepel benne, akiknek a halála egészen biztosan az Ukrajnában zajló orosz offenzívához köthető.

A MediaZone kéthetente szokta közölni, hogy az utóbbi két hétben hogyan változott a háborúban elhunyt oroszok létszáma. Legutóbbi közlésük alapján az előző, február 24-i veszteségjelentés óta, március 10-ig 1638 újabb névvel bővült a lista. Két hetes ciklusban ekkora bővülésre a háború tavaly februári kezdete óta nem volt példa.

Ezen belül is a legtöbb halálos áldozatot az orosz seregben a Wagner-csoport zsoldosai közt azonosították.

A nyilvántartás azt is megállapította, hogy az elmúlt két hétben 11 alezredesi vagy annál magasabb rangú orosz tiszt halt meg Ukrajnában, köztük például két tüzérségi parancsnok.