Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lukasenka - akit a Belta belarusz állami hírügynökség idézett - elmondta, hogy az ügyet korábban már Vlagyimir Putyin orosz elnöknél is felvetette, aki egyetértett vele, és úgy nyilatkozott az ügyben, hogy e garanciákra valóban szükség van, és formálisan is rögzíteni kell azokat.

(A Putyinnal folytatott tárgyalásokon) általánosságban úgy tűnt, hogy egy Belarusszal szembeni bármiféle agresszió esetén, Oroszország a saját területeként védené meg Belaruszt. Ilyen (biztonsági) garanciákra van szükségünk

- fogalmazott Lukasenka.

Belarusz állandó jelleggel állomásoznak orosz csapatok, az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta pedig Minszk és Moszkva több közös hadgyakorlatot folytatott.

Az ország nem vesz részt közvetlenül az ukrajnai háborúban, de egy éve Moszkva rendelkezésére bocsátotta a területét az első, Kijevet célzó, sikertelen támadáshoz. Lukasenka február közepén kijelentette, hogy nem lép háborúba Ukrajna ellen, csak ha Kijev megtámadja őket.

Bár Minszk mindig is tagadta, hogy Belarusz esetleg csatlakozna az orosz erők ukrajnai hadműveleteihez, a belarusz kormány többször leszögezte, hogy bármely belarusz területet érő támadás esetén azonnal reagál.