A tájékoztatás szerint az államfő fogadta Mihail Tyeplinszkij vezérezredes, az orosz légideszant erők parancsnoka, Oleg Makarevics vezérezredes, a Dnyepr csapatcsoport parancsnoka és más katonai vezetők jelentését.

Putyin nemrég történelmileg orosznak nevezte az elfoglalt ukrán régiókat. „A Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint Zaporizzsja és Herszon régiói csak feltételesen nevezhetők új orosz régióknak” – jelentette ki Vlagyimir Putyin a Stratégiai Kezdeményezések Ügynöksége felügyelőbizottságának ülésén.

Az orosz elnök arra szólított fel, hogy mind a négy régiót „már ebben az évtizedben adják hozzá az összoroszországi mutatókhoz”, és „minél előbb, annál jobb”. Ezeket a területeket új Oroszország-térképeken már Oroszországhoz tartozóként jelölték.

Többször elmagyarázta, melyik régió hova tartozik

Az orosz elnök már többször hangot adott azon véleményének, hogy Donbasz (Luhanszk és Donyeck) Oroszország történelmi része. 2022 novemberében például kifejtette, hogy e területek lakosságának oroszbarát álláspontja a történelmi hagyományokon alapul.

Vlagyimir Putyin megjegyezte, hogy Donbaszt eredetileg az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársasághoz tervezték csatolni, de végül az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársasághoz csatolták, hogy növeljék a munkásosztály létszámát a túlnyomórészt agrár köztársaságban.

Oroszország tavaly nyolc hónapig tartotta megszállás alatt Herszon régiót, amíg a területet novemberben vissza nem foglalták az ukrán katonák. Kezdetben sok lakos tért vissza, de a Dnyipró-folyón átkelő orosz csapatok ágyúzása miatt Herszon mostanra szellemvárossá változott.

A megszállás elején az ukrán szülőkre nyomást gyakoroltak, hogy fogadják el újszülöttjeik orosz állampolgárságát.