„A nukleáris biztonsággal kapcsolatos munkánkon felül életbevágóan fontos tevékenységet is folytatunk Ukrajna egész területén, ellenőrizve a garanciákat, hogy elejét vegyük hasadóanyagok háborús célokra való felhasználásának” – hangsúlyozta a NAÜ-főigazgató.

Grossi egyben felkérte Ukrajnát és Oroszországot, hogy tartsanak tiszteletben öt alapszabályt, amely a több mint egy éve orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű biztonságát szolgálja. ű

 

  • Ezek között szerepel, hogy Európa legnagyobb nukleáris létesítményének területét nem szabad nehézfegyverek, mint például harckocsik, tüzérségi eszközök és rakétasorozatvetők, valamint katonai személyzet állomásoztatására használni.
  • Másodszor, hogy az atomerőmű területéről és annak területe ellen nem szabad támadást indítani. Harmadszor biztosítani kell a létesítmény külső energiaellátását, továbbá a létfontosságú rendszereit meg kell védeni a szabotázsakciókkal szemben.
  • Végül pedig a feleknek tartózkodniuk kell minden olyan cselekménytől, amellyel aláásnák az előbbi alapelveket.

 

A NAÜ főigazgatója kijelentéseivel utalást tett arra, hogy a konfliktus szereplői eddig még nem jutottak megállapodásra az atomerőmű védelméről.

Grossi mindemellett úgy értékelte, hogy az ilyen típusú erőművek nukleáris és fizikai biztonságát illetően a helyzet továbbra is rendkívül törékeny és veszélyes. Felidézte, hogy az utóbbi 15 hónapban hét alkalommal választották le teljesen a zaporizzsjai nukleáris erőművet a külső energiahálózatról, s így

a vészhelyzeti dízelgenerátorait kellett használni a reaktorok és a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójának hűtésére. Az utóbbi eset egy hete történt.

Mint mondta, a létesítményben eddig nem történt atombaleset, de „a szerencse sem tarthat örökké”. Hozzátette: egy atom- vagy radiológiai balesetnek katasztrofális következményei lehetnek Ukrajna és Oroszország, valamint a környező országok lakosságára is.