Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ben Wallace brit védelmi miniszter a The Washington Postnak adott interjújában azt állította: Ukrajnának lehetősége van arra, hogy még az idén visszaszerezze az oroszok által 2014-ben annektált Krímet.  

„Ahogy a harctéren láttuk, ha váratlan helyen csapást mérnek az orosz csapatokra, akkor azok kudarcot vallanak. Fiatal férfiak tízezreit küldheted halálba, amit az oroszok meg is tesznek, de nem tudják megépíteni a tankokat és a fegyverrendszereket, amelyekre szükségük van” – mondta a brit miniszter. 

A tárcavezető szerint az orosz veszteségek mértéke azt mutatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még mindig úgy gondolja, hogy megnyerheti a háborút, ha több csapatot küld Ukrajnába.

A NATO-nak mindenre készen kell állnia

A védelmi miniszter felvetette, hogy Putyin elnök talán nem kap pontos információkat arról, hogy mi történik, és lehet, hogy az összeomlásig vagy egy belső lázadásig nem is érzékelheti valósan országa katonai problémáinak nagyságát. Ha ez bekövetkezik, a NATO-nak és a Nyugatnak mindenre fel kell készülnie – mondta Wallace.

A brit miniszter Ukrajna NATO-csatlakozásának lehetőségéről megjegyezte, hogy továbbra is nézeteltérések vannak a kérdésben.

„A földön kell maradnunk, és azt kell mondanunk, hogy Vilniusban a 2023 nyarán tartandó NATO-csúcstalálkozón ez még nem fog megtörténni” – jegyezte meg Wallace.

Az ukrán hatóságok többször is kijelentették, hogy az Oroszországgal folytatott háború csak akkor érhet véget, ha az orosz csapatok kivonulnak az összes megszállt területről, és visszaállítják Ukrajna nemzetközileg elismert határait, a Krímet is beleértve.

2023 áprilisában az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Andrij Sibiga azt mondta, hogy Kijev kész tárgyalásokat folytatni Moszkvával a félsziget visszaszolgáltatásának feltételeiről, ha az ukrán fegyveres erők egy ellentámadás során elérik a Krím határait.