Egyre biztosabb, hogy egy, a balatonfüredi összevont Fidesz-KDNP frakcióülésen elhangzottaknak megfelelően tovább csúszik a svéd és a finn NATO-csatlakozás magyar parlamenti jóváhagyása. 

A Házbizottság csütörtöki ülésére benyújtott új napirendi javaslat szerint a zárószavazást mégsem a jövő héten, hanem csak a március 20-i héten tartják – írja a hvg.hu. Az Európai Unióban már csak Magyarország nem ratifikálta a két északi állam felvételét, a NATO-ban pedig Törökország az egyetlen kakukktojás rajtunk kívül.

A tervet Kövér László házelnök a csütörtöki házbizottsági ülésen ismerteti majd a frakciókkal.

A múlt heti kihelyezett frakcióülésen elhangzott miniszterelnöki tájékoztatás másnapján jelentette be ugyanis Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető, hogy vita alakult ki a frakcióülésen, és a Fidesz nem megy csak úgy bele a finn és svéd NATO-csatlakozás megszavazásába, hanem a “vitarendezés” érdekében tárgyalódelegációt küldenek a két országba.

Kocsis szerint vitarendezésre azért van szükség, mert svéd és finn részről

durván, alaptalanul közönségesen sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek

Azóta kiderült, hogy a delegációt Hende Csaba, a törvényalkotásért felelős parlamenti alelnök és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke vezeti. Az amúgy nem hivatalos parlamenti delegáció tárgyalásainak semmilyen jogi kötőereje nincs, a látogatás eredményét legfeljebb döntéselőkészítő tapasztalatként hasznosíthatják a szavazáskor – írja a lap.

Törökország nem fog rábólintani Svédország NATO-csatlakozására a külügyminiszter szerint

Március 9-én folytatódnak a tárgyalások Törökország, Svédország és Finnország között a két ország NATO-csatlakozásáról, viszont Svédország nem tett eleget a török elvárásoknak – közölte a török külügyminiszter. Bővebben>>>

A képviselőcsoport jövő hét végén a finn parlament elnökével, Matti Vanhanennel találkozik, de Antti Kaikkonen védelmi miniszter is kész találkozni a magyarokkal – közölte az Iltalehti finn lap.

A svéd és finn NATO-csatlakozás szerdai, 4 órás parlamenti vitájában a Fidesz és a KDNP is jelezte, hogy támogatják a NATO-bővítést. Az viszont elég nagy valószínűséggel kizárható, hogy a delegáció hazaérkezése előtt döntene a parlament a kérdésben.