Harry herceg is tanúskodik kedden: a CNN szerint ezzel Sussex hercege elér a brit bulvármédiával folytatott háborúja legdrámaibb szakaszához. Harry hercegnek az egyik londoni bíróságon kell kérdésekre válaszolnia az egyik nagy lapkiadó elleni per részeként.

Kétségtelenül kivételesen ritka alkalom, hogy a brit királyi család valamely tagját tanúként hallgatják ki egy bírósági ügyben. Ugyanakkor Harry herceg már jó ideje kifogásolja, ahogy a brit bulvármédia beszámol élete eseményeiről. Most eskü alatt lesz a hercegnek lehetősége arra, hogy kifejte érveit, és ismertesse saját álláspontját.

De miről is szól az ügy?

Sussex hercege és három másik felperes beperelték az MGN kiadóvállalatot amiért a vád alapján 1991 és 2011 között telefonos hekkeléssel és más tiltott módszerekkel, többek között magánnyomozók segítéségével jutottak privát, nem a nyilvánosságnak szánt információkhoz.

A tárgyalássorozat május 10-én kezdődött és várhatóan hét héten át fog tartani.

A MGN a vádak többségét tagadja: a kiadóvállalat beadványában többek között arra hivatkozik, hogy a kereseteket túl későn adták be, és az esetek döntő többségében nincs egyértelmű bizonyíték a telefonos hekkelésre.

A múlt hónapban közzétett bírósági dokumentumok alapján a kiadó bocsánatot kért azért a közel húsz évvel ezelőtti esetért, amikor valóban jogellenes információgyűjtés történt. A kiadói csoporthoz tartozó Sunday People nevű lap beismerte, hogy 2004-ben valóban magánnyomozót fogadott, akinek 75 fontot fizetett, hogy megfigyelje Harry herceget, aki épp egy londoni nightclub-ban mulatott.

Harry herceg ügyvédje, David Sherborne megérkezik a Legfelsőbb Bíróságra a Mirror Group Phone hacking perének idején június 5-én.
Harry herceg ügyvédje, David Sherborne megérkezik a Legfelsőbb Bíróságra a Mirror Group perének tárgyalási napján június 5-én.
Kép: Getty Images, Belinda Jiao

Mit fog mondani Harry a bíróságon?

Harry herceg azt állítja, hogy a kiadói csoporthoz tartozó lapok közel 140 olyan cikket hoztak le vele összefüggésben, amelyekhez jogellenes módszerekkel gyűjtöttek információkat. Várhatóan ezen belül 33 kiválasztott cikk tartalmát behatóan fogják vizsgálni a tárgyaláson.

Sussex hercege azzal is vádolja a brit bulvársajtót, hogy következetesen megsértette magánszféráját feleségével, Meghan Markle-lel, és rendszeresen, valamint szándékosan hazugságokat híreszteltek róluk.

Az MGN elleni ügy csupán egyik a számos pernek, amelyet Harry herceg és felesége indítottak a brit és az amerikai bulvársajtó szereplőivel szemben: az ügyek mind arról szólnak, hogy a média megsértette a sussexi pár magánéletét és valótlanságokat állított róluk. 

Hős taxis menekítette Harryt és Meghant

Harry herceg és Meghan szerint üldözőbe vették őket a fotósok, miután részt vettek a Ms Foundation Women of Vision díjátadón Meghan édesanyjával, Doria Raglanddal. Szóvivőjük szerint „közel katasztrofális autósüldözést” éltek át. Az incidenst a New York-i rendőrség megerősítette és kijelentette, számos fotó bizonyítja, hogy veszélyes volt számukra a közlekedés. Bővebben --->