Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kabinet Ernst Kuipers egészségügyi miniszter, a 66-os Demokraták (D66) baloldali liberális párt politikusának tavaly júniusban előterjesztett javaslatát követve hozta meg a döntést, miután az egészségügyi szakemberek évek óta követelték a szabályozás kiterjesztését az 1 és 12 év közötti gyermekekre is. Az egy év alatti gyermekek eutanáziájára vonatkozóan már léteznek irányelvek Hollandiában, a 12 év felettiekre pedig az általános eutanáziatörvény előírásai vonatkoznak.

Kuipers a képviselőknek tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az egy év alattiak eutanáziájára vonatkozó irányelvet kívánja kiterjeszteni a 12 éves és annál fiatalabb gyermekekre is, akik elviselhetetlenül szenvednek, és nincs hatékony módszer fájdalmaik enyhítésére.

Az egészségügyi miniszter szerint „a kérdés nagyon összetett és érzékeny”, de az összes érintett féllel folytatott intenzív konzultációt követően olyan megoldást találtak, amely segít a gyógyíthatatlanul beteg gyermekeknek, szüleiknek és orvosaiknak is.

Az eutanázia végrehajtása csak akkor lesz lehetséges, ha ez az egyetlen lehetőség a gyógyíthatatlan gyermek szenvedésének megszüntetésére

– hangsúlyozta Ernst Kuipers.

Az egészségügyi minisztérium szerint évente valószínűleg öt-tíz gyermeket érintenek majd az irányelvek. Egy 2019-es felmérés szerint a megkérdezett egészségügyi szakemberek többsége elfogadhatónak tartotta, hogy egy új szabályozás keretében a 12 év alatti, gyógyíthatatlan és elviselhetetlen fájdalommal küszködő páciensek életének aktívan véget vessenek a szülők kérésére.

Egyre több pár kéri közösen az eutanáziát

A Regionális Eutanázia Felülvizsgáló Bizottság (RTE) éves jelentése szerint a 2022-ben bejelentett eutanáziás elhalálozások aránya az összes halálozás 5,1 százalékát tette ki, amíg ez az adat 2021-ben 4,5 százalék volt Hollandiában. Belgiumban pedig ezrek választották az eutanáziát.