Az eurót használó uniós tagállamok tanácsa, az eurócsoport június közepén állapodott meg arról, hogy Horvátország az euró bevezetéséhez szükséges valamennyi feltételnek megfelel.

A szükséges jogszabályok elfogadásával az év végéig lezárult az a folyamat, amelynek eredményeképp Horvátország 2023. január elsején az euróövezet tagjává válhat – írja az MTI.

A tagországok pénzügyminiszerei megállapították azt az árfolyamot, amelynek alapján a kuna euróvá konvertálódik. Az Ecofin az euró és a horvát kuna közötti átváltási árfolyamot 1 euróra vetítve 7,53450 kunában határozza meg.

kunát az euró hivatalos bevezetésének időpontjától költségek nélkül beváltják a bankok, a horvát posta és az állami pénzügyi intézet. A Horvát Nemzeti Bankban pedig korlátlan ideig ingyen lesz átváltható.

Az év elejétől már Schengennek is tagja lesz Horvátország

Az Európai Bizottság november közepén állapította meg, hogy Horvátország készen áll arra, hogy teljes jogú tagjává váljon a határok nélküli szabad uniós mozgást biztosító schengeni övezetnek.

A schengeni térségen belül az emberek a határokon ellenőrzés nélkül kelhetnek át és utazhatnak az egyik országból a másikba. A tagállamok közötti ellenőrzés nem szűnt meg az övezeten belül, csak az ellenőrzés módja változott.

A belső határokon való ellenőrzésre a schengeni tagállamok úgynevezett mélységi ellenőrzési rendszert működtetnek, amely azt jelenti, hogy az adott ország területén belül az idegenrendészetért felelős hatóságok igazoltathatják a külföldieket.

A schengeni szabályok azt is lehetővé teszik, hogy valamely tagállam indokolt esetben, korlátozott időtartamban ideiglenesen visszaállítsa a határellenőrzést.

Ilyen lesz a horvát euróbevezetés menetrendje

A horvát euróérmék gyártása idén nyáron kezdődött, és az év végére az összes, erre az évre tervezett mennyiséget verik. Ezeket az úgynevezett "indulócsomagokhoz" használják majd fel, amelyekből magánszemélyek és vállalkozások is egyaránt vásárolhatnak. Ezek 33 darab, összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaznak.

Az emberek tranzakciónként legfeljebb két zacskót vásárolhatnak majd, és összesen 1,2 millió darabot bocsátanak majd rendelkezésre.

Az ATM-ek januártól adnak ki bankjegyeket, de kezdetben csak 10 és 20 eurós címletekben. Január közepéig kunában is lehet fizetni a boltokban, de a visszajárót már euróban kapják az emberek.