A Magyar Országgyűlés május elején elfogadta azt az igazságügyi reformcsomagot, amelynek elsődleges célja az európai uniós kohéziós források felszabadítása. A Budapesttel szemben számos kritikát megfogalmazó Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos a csomag elfogadását a következőképpen kommentálta:

Ez egy nagyon jó lépés, Magyarország megfelelően reagált.

Ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy a csomag csak négy mérföldkövet jelent abból a huszonhétből, amelyet a tagállamok előírtak Magyarországnak az uniós forrásokhoz való hozzáférés érdekében.

Magyarország tehát jelenleg is várja az Európai Bizottság hivatalos értékelését az igazságügyi csomagról. Elképzelhető, hogy lesz újabb kérése Brüsszelnek, ám akkor tárgyalunk tovább – mondta Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter a Ludovika Fesztiválon a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Új lendületet kaphatnak a tárgyalások, de sok a vitás kérdés

Az uniós pénzek folyósításáig még többkörös egyeztetések várnak a magyar kormányra illetve az Európai Bizottságra. Jelentős előrelépésnek tekinthető a reform Magyarország részéről, ami azonban nem oldja meg teljes mértékben a vitás kérdéseket, mégis új lendületet adhat a tárgyalásoknak.

Az Euractiv által szemlézett levélben az Európai Parlament már április 24-én – amikor még csak a feltételes megállapodás született meg az igazságügyi reformcsomagról a Bizottság és Magyarország között – nyomást gyakorolt az Európai Bizottságra.

Közös levélben öt európai parlamenti képviselőcsoport (Néppárt, Szocialisták, Renew Europe, Zöldek, Baloldal) bírálta a magyar kormányt, mert úgy vélik, hogy a jogállamiság és a demokratikus elvek terén Magyarországon folyamatos romlás tapasztalható.

Felszólították továbbá az Európai Bizottságot, hogy a liberális demokrácia elveinek betartásáig tartsa vissza a Budapestnek szánt forrásokat. A gyakorlatban, ha Magyarország és a Bizottság megegyezik, az Európai Parlament már érdemi akadályokat nem tud gördíteni az ügy elé. Ettől függetlenül erős politikai üzenettel bír a jelentős mértékű tiltakozás.

Az Országgyűlés által május 3-án elfogadott törvényt két feltétel teljesülése után kezdi el értékelni az Európai Bizottság.

Az első, hogy a magyar államfőnek szentesítenie kell a törvényt, ezt követően a magyar kormánynak kérvényeznie kell az elbírálási folyamat megkezdését az Európai Bizottságnál – erősítették meg uniós diplomaták a Portfolionak.

Ez azért fontos, mert a feltételek teljesülése után a Bizottságnak 90 nap áll rendelkezésére az új kérelem elbírálására. Amennyiben elfogadják a reformokat, a magyar kormány benyújthatja az első kifizetési kérelmeket, amelyeket aztán szintén értékelnek majd.

13 milliárd euró a tét

Ha a Bizottság pozitívan értékelné az igazságügyi reformcsomagot, akkor a 22 milliárd euróból mintegy 13 milliárd euró szabadulna fel, ha a Bizottság úgy dönt, hogy nem szab további technikai feltételeket a pénz folyósításához. Ezek főként a kohéziós politika célkitűzéseihez kapcsolódó szakpolitikai követelmények, amelyeket a magyar kormány a források felhasználásáról folytatott tárgyalások során elfogadott. Ezek közé tartozik, hogy

naprakész hulladékgazdálkodási tervekkel vagy megfelelő közlekedési tervekkel kell rendelkezni ahhoz, hogy az EU támogatást nyújthasson a hulladékgazdálkodásra vagy a közlekedésre.

Azért nem a kohéziós források teljes összege szabadulna fel, mert megközelítőleg 9 milliárd euró befagyasztását más aggályok miatt eszközölte az EU. Körülbelül 6,3 milliárd eurót a rendszerszintű korrupciót tápláló folyamatos jogállamisági normasértések, valamint nagyjából további 2,5 milliárd eurót többek között az akadémiai szabadság megsértése, a melegek jogainak tiszteletben nem tartása és a migrációs törvények okán.

A magyar igazságügyi reform felszabadíthat 13 milliárd eurót a felfüggesztett 22 milliárdos kohéziós keretből, továbbá ezzel egy időben, a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) hozzáféréséhez szükséges 27 szupermérföldkőből teljesít négyet. Fontos továbbá kiemelni, hogy minden tagállamnak 16 „tematikus” feltételnek kell megfelelnie ahhoz, hogy a kohéziós finanszírozás teljes összegéhez hozzáférjen.

A Bizottság friss statisztikája szerint Magyarországnak ezek közül 11 feltételt kell még teljesítenie.

Nem látszik teljes bizonyossággal, hogy mikor érkezhetnek az európai uniós források első részletei Magyarországra, ugyanakkor tény, hogy az igazságügyi reformcsomag elfogadása fontos lépés a források feloldásához vezető úton. Kijelenthető a tárgyalások jelenlegi állásából, hogy nyárnál előbb nem jut EU-s forrásokhoz Magyarország.