A Nemzetközi Valutaalapot (IMF) rengeteg bírálat érte amiatt, hogy az előrejelzések szerint Oroszországban a növekvő nyugati szankciók ellenére idén erősebb lesz a gazdasági növekedés, mint például az Egyesült Királyságban vagy Németországban.

Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója a CNN-nek adott interjújában elmondta, hogy Oroszország gazdasági kilátásai csak 2023-ban erősek, utána „elég lesújtóak”. „Ha a középtávú előrejelzéseinket nézzük, akkor Oroszország gazdasága legalább 7 százalékkal zsugorodik” – emelte ki a vezérigazgató.

A konkrét számok

Az IMF 2023-ra 0,3 százalékos, 2024-re pedig 2,1 százalékos bővülést várt Oroszországban, míg a  Világbank közgazdászai 3,3, illetve 5,6 százalékos zsugorodást valószínűsítettek.

Még az orosz jegybank is pesszimistább volt – a GDP 1 százalékos csökkenésére számítottak januárban. 

Jeffrey Sonnenfeld, a Yale egyetem professzora a Fortune magazinban azt írta, hogy az IMF „elaludt a kapcsolónál”, és Vlagyimir Putyin orosz elnök propagandáját ismételgeti.

Az IMF vezérigazgatója szerint Oroszország gazdasága idővel szenvedni fog, mivel

  • a munkavállalók kivándorolnak,
  • a technológiákhoz való hozzáférés megszűnik,
  • és a hatalmas energiaipart sújtó szankciók is lassítani fogják a gazdaságot.

„Bár Oroszország sikeresen átirányította nyersolajszállítmányait Kínába és Indiába, ez nem lesz tartós hatással az orosz gazdaságra” – vélekedett Kristalina Georgieva.

Miután Európa a közelmúltban importtilalmat rendelt el az orosz nyersolaj és olajtermékek tengeren keresztüli behozatalára, Moszkva pénzügyei a feszültség jeleit mutatják.

Az orosz kormány 2,58 billió rubel (körülbelül 12 200 milliárd forint) költségvetési hiányról számolt be januárra és februárra vonatkozóan, szemben a 2022-es év azonos időszakának 415 milliárd rubeles (körülbelül 2 000 milliárd forint) többletével.

Azt is közölték, hogy az olaj- és gázbevételek 46 százalékkal csökkentek az előző évhez képest.

Folytatódik az inflációs harc

Eközben az amerikai és az európai gazdaság meglepően rugalmasnak bizonyult – mondta Kristalina Georgieva. Kiemelkedőnek gondolja az európai munkaerőpiac erejét és Európa gyors leválását az orosz energiáról.

„Mindez pozitívan járul hozzá a növekedési kilátásainkhoz és nem gondoljuk, hogy globális recesszió lenne az idei évben” – emelte ki az IMF vezér.

  • Az IMF várakozásai szerint a világgazdasági kibocsátás, amely 2022-ben 3,4 százalékkal nőtt, 2023-ban 2,9 százalékkal emelkedik.
  • Georgieva szerint azonban fontos, hogy a politikai döntéshozók ne engedjenek idő előtt a kamatemelésekből, nehogy az árak ismét az egekbe szökjenek.