A húszas éveiben járó Astiazh Haqiqi és vőlegénye Amir Mohammad Ahmadi nagy hibát követtek el, nemcsak azzal, hogy Teherán főterén, nyilvánosan táncoltak, hanem közös performanszukat a közösségi médiában is megosztották – írja a CNN. A nő ráadásul hidzsábot sem viselt a felvételen.

A párnak közel egymillió követője van csak az Instagramon, ugyanakkor YouTube csatornáikon is több mint félmillióan követik őket.

A videó októberi megjelenése óta hatalmas népszerűségnek örvend a közösségi médiában – ez pedig nem kerülte el az erkölcsrendészetet is működtető rezsim figyelmét. 

A HRANA aktivista csoport információi szerint

a párost „korrupció és nyilvános prostitúció bátorításában", illetve „a nemzetbiztonság megzavarására irányuló szervezkedésben" találta bűnösnek a teheráni forradalmi bíróság.

A Mizan iráni hírügynökség azonban arról tájékoztatott, hogy a nemzetbiztonság megzavarásának szándékával való összefogás és összejátszás vádjával került bíróság elé a pár. 

A biztonsági erők először október 30-án razziáztak a házaspár otthonában. Az eljárás ideje alatt megtagadták tőlük az ügyvédi segítséget, és elutasították a szabadlábra helyezési kérelmüket is.

Mindez azután történt, hogy országos tiltakozások robbantak ki Mahsza Amini halála miatt, akit azzal vádoltak meg, hogy figyelmen kívül hagyta az ország kötelező hidzsábtörvényeit. Válaszul az iráni rezsim kíméletlen módon csapott le a rendszeressé váló kormányellenes tüntetések résztvevőire. 

Halálbüntetéssel nézhet szembe Saman Yasin kurd rapper is, akit még október végén erőszakkal tartóztatott le az iráni rendőrség. A férfi a közösségi médiában a tüntetőket támogató bejegyzéseket tett közzé. Azzal vádolják, hogy háborút indított Isten ellen.