Ismét diáklányokat mérgeztek meg Iránban, de nincsenek életveszélyben – jelentette kedden az IRNA állami hírügynökség kórházi illetékesek beszámolóját idézve.

Aszgar Dzsafári, a helyi sürgősségi osztály vezetője szerint az áldozatok egyike sincs életveszélyben. Az IRNA úgy tudja, a mérgezést két nappal azt követően követték el, hogy a lányok visszatértek a perzsa újévhez kapcsolódó kéthetes iskolai szünetről.

Bosszút álltak a fejkendő elleni tüntetésekért

Az utóbbi hónapokban hivatalos adatok szerint összesen 230 tanintézményben több mint 5000 diáklány vált mérgezés áldozatává, amit a hatóságok szerint bosszúból követtek el ellenük, amiért részt vettek a hidzsáb, vagyis a muszlim fejkendő kötelező viselése elleni tüntetéseken.

A mérgezéses támadások novemberben kezdődtek a síiták egyik szent városában, Kúmban, majd Irán 31 tartománya közül 25 másikban is voltak esetek.

A sorozatos támadások hatására néhány szülő nem engedte iskolába gyermekét, és tüntetésbe kezdett.

A szülők emellett többször bírálták a hatóságok lassúságát is a bűncselekmények felderítésében, és azt hangoztatták, hogy a mérgezések „megbénítják az oktatási rendszert”.

Március elején a hatóságok közölték, hogy több mint száz embert őrizetbe vettek a mérgezésekkel összefüggésben.