Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ellenségeink újra felfedezik, hogy a próbatétel pillanataiban Izrael polgárai egységesek, és támogatják a hadsereg és a többi biztonsági erő fellépését országunk és polgáraink védelme érdekében" – jelentette ki Netanjahu a kabinet ülésének elején, az MTI tudósítása szerint.

Az izraeli belső vita nem akadályoz meg bennünket abban, hogy fellépjünk ellenük, ahol és amikor csak szükség van rá. Ebben kivétel nélkül mindannyian egységesek vagyunk

– tette hozzá az utóbbi hetek több százezres, a kormány jogrendet megváltoztató törvényjavaslatai elleni tüntetésekre utalva.

 "Nem érdekünk a Templom-hegyi status quo megváltoztatása. Nyugalomra szólítunk fel, és határozottan fel fogunk lépni az  erőszakhoz folyamodó szélsőségesekkel szemben" – hangoztatta az izraeli kormányfő az Al-Aksza mecsetnél történt összecsapásokkal kapcsolatban, melyeknél palesztinok százait tartóztatták le, akik elbarikádozták magukat és kövekkel dobálták a rendőröket, és ahol szélsőségesen vallásos zsidók állatáldozatokat próbáltak volna bemutatni.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Dani Hagari a vezérkari főnök helyzetértékelésének végén csütörtök este úgy nyilatkozott, hogy a Libanonból érkező lövedékekért az iszlamista Hamász szervezet a felelős.

"Libanon állam felelőssége, ha tüzelnek a területéről. A hadsereg fokozott készültségben van, és megvizsgáljuk, ki tudott a lövésekről, és hogy az irániak érintettek voltak-e benne" – tette hozzá Hagari.

A biztonságpolitikai kabinet csütörtök este mintegy két hónapos szünet után ült össze, miután Libanonból 34 rakétát lőttek ki izraeli területre, aknákat lőttek a libanoni határnál fekvő Metullára, széder este rakétákat indítottak a Gázai övezetből a szomszédos déli területekre, és éjszaka már második napja zajlottak összecsapások Jeruzsálemben a Templom-hegyen az Al-Aksza mecsetnél a muszlim böjti hónapot, a Ramadánt ünneplő hívők és az izraeli rendfenntartók között.

A kabinet ülése előtt a biztonsági szervek vezetői helyzetértékelést tartottak a miniszterelnökkel és a védelmi miniszterrel, amiből kiderült, hogy Izrael északi és déli részén is támadásokkal teli éjszaka várható. A katonai csapások intenzitását Libanonban várhatóan a biztonságpolitikai kabinet fogja meghatározni.  

"Erőfeszítéseket teszünk a frontok szétválasztására, és hogy ne rángassannak bele minket egy teljes eszkalációba, de természetesen az elrettentés helyreállítása mellett.

Gázában súlyos válaszlépés lesz az északi történésektől függetlenül

– mondták biztonsági tisztviselők a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek.

A gázai határtól északra eső városban, Askelónban, valamint az északi határnál Nahariában és Karmielben is megnyitották az óvóhelyeket. Jichák Hercog államelnök támogatásáról biztosította a rakéták fenyegette észak- és dél-izraeli településeket.   

 "Arra kérem a nemzetközi közösséget, hogy határozottan ítélje el a nemzetközi jog durva megsértését, ne nyújtson kezet a terrorizmusnak és az ártatlanok bántalmazásának"

– mondta Hercog arra utalva, hogy Izrael civilek lakta településeit vették célba a rakéták.

Beni Ganz és Jaír Lapid, az ellenzék vezetői csütörtök este támogatásukról biztosították a hadsereget.

Azt mondom ellenségeinknek, hogy amikor a lakosaink házaira lövöldöznek, akkor nincs koalíció és nincs ellenzék

– közölte Ganz.