Azzal, hogy a Fehér Ház a kulcsfontosságú helyi törvényhozókra támaszkodik és támogatja az abortuszjogok kiterjesztését célzó jogszabályokat, azt reméli, hogy a demokraták félidős választásokon elért viszonylagos sikerét tovább tudja fokozni azáltal, hogy az abortuszra fűzi fel kampányukat.

A Fehér Ház Nemi Politikai Tanácsa áll az erőfeszítés élén, egy kormányközi ügyekkel foglalkozó csapattal és Kamala Harris alelnök irodájával együtt – írja a Reuters.

A csoportok rendszeresen tartanak stratégiai megbeszéléseket helyi választott tisztségviselőkkel, aktivistákkal és reproduktív jogokkal foglalkozó csoportokkal.

Besorolták az államokat az abortusz támogatottsága alapján

A Fehér Ház három nagy kategóriába sorolta az abortuszjogokért folytatott harcot az olyan politikailag eltérő államokban, mint TexasNew York és Észak-Karolina, és mindegyikre vonatkozóan kidolgozott egy-egy megközelítést – közölte két fehér házi tisztviselő és a kérdéssel foglalkozó tanácsadó.

Stratégiánk célja meglehetősen egyszerű: támogatni kell az állami és helyi vezetők intézkedéseit a hozzáférés védelmére és kiterjesztésére, de harcolni kell a korlátozások ellen is

– mondta az egyik tisztviselő.

Kamala Harris az egyik legfontosabb kampányfigura

A korábban nyilvánosság elől eltitkolt, színfalak mögötti erőfeszítés felkeltette az állami törvényhozók figyelmét a kormányzat által felajánlott támogatás mértéke miatt.

Egyes esetekben a Fehér Ház olyan államok kulcsfontosságú törvényhozóira támaszkodik, amelyekben fontos abortuszhoz kapcsolódó jogalkotási harcok zajlanak ebben az ülésszakban.

Észak-Karolina különös hangsúlyt kap, ahol a Fehér Ház úgy gondolja, hogy lehetősége van a korlátozások kivédésére.

Ezekkel a „sikerekkel” igyekszik a Biden-kormányzat növelni népszerűségét a választók körében, hogy megnyerje a következő elnökválasztást. A korlátozások elleni küzdelem érdekében a Fehér Ház együttműködik a tilalmak legyőzésén dolgozó szervezetekkel, Kamala Harris alelnök pedig elutazik az ilyen államokba, hogy összehozza az érdekelt feleket.

Kamala Harris, aki a félidős kampányban az abortuszjogok melletti vehemens kiállása miatt jó színben tűnt fel a demokraták előtt, a Fehér Ház jelenlegi erőfeszítéseinek kulcsszereplője.