Az Egyesült Államok kormányzata 619 millió dollár (216,6 milliárd forint) értékű katonai felszerelés értékesítéséről döntött Tajvannak, hogy segítse a sziget védelmi képességének növelését – közölte a tajvani külügyminisztérium.

Ez már a kilencedik alkalom, amikor Joe Biden elnök kormányzata katonai felszerelést és technikai-logisztikai szolgáltatásokat ad el Tajvannak. Washington egy 1979-es törvény értelmében jogilag köteles támogatni a sziget védelmi képességeinek kiépítését.

44 éve nem történt ilyen: Amerikába utazott a tajvani külügyminiszter

Az Egyesült Államok elismerte Kína korlátozott fennhatóságát Tajvan felett és felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatot Tajvannal. Azóta, illetve negyvennégy éve először látogatott az Egyesült Államokba tajvani külügyminiszter. Bővebben>>>

Javítják Tajpej biztonságát

A katonai felszerelés F-16-os vadászrepülőgépekhez használható rakétákat és felszereléseket is tartalmaz – tudatta az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA).

Az ügynökség szerint az üzlet hozzájárul Tajpej biztonságának javításához, valamint a térség politikai stabilitásának és katonai egyensúlyának fenntartásához.

A tajpeji védelmi minisztérium megköszönte a most bejelentett döntést, rámutatva, hogy a megállapodást – amennyiben az amerikai kongresszus is jóváhagyja – rövid időn belül a gyakorlatba is átültethetik.

Rendszeresen behatolnak a kínai harci gépek

A minisztérium szerint a katonai felszerelések tovább erősítik a légierő védelmi képességeit, különös tekintettel arra, hogy a kínai harci gépek rendszeresen behatolnak a tajvani légtérbe.

Kínai repülőket csak az elmúlt 48 órában 40-nél többször észleltek Tajvannál.

Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált azután, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az „egy Kína” elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást gyakorol Tajvanra, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.