Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke azért érkezett hétfőn Kijevbe, hogy találkozzon az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel – írja a The Guadrian.

Az amerikai elnök korábban közzétett útiterve szerint Joe Biden csupán Lengyelországba látogatott volna el a háború egyéves évfordulója alkalmából szervezett európai körútján. Az Fehér Ház előzetes nyilatkozatai alapján az ukrajnai vizit nem volt tervbe véve. Ennek ellenére Joe Biden hétfő reggel 8 óra magasságában mégis megjelent Kijevben.

Volodimir Zelenszkij gyorsan meg is osztott egy közös képes Joe Bidennel közösségi Telegram-oldalán, a következő szöveggel: „Joseph Biden, üdvözlünk Kijevben! Látogatása a támogatás egy hihetetlenül fontos jele minden ukrán számára.”

Az első telefon egy éve a Fehér Háztól érkezett

A lap úgy tudja, hogy a kijevi látogatáskor először Zelenszkij elnök mondott beszédet angolul, amelyben mindenekelőtt megköszönte az Egyesült Államok támogatását. Az ukrán elnök azt is felidézte, amikor egy évvel ezelőtt Oroszország megtámadta őket, az első bátorító telefont a Fehér Háztól kapta.

A Mariinszkij palotában, az ukrán elnöki rezidencián Joe Biden felidézte, hogy egy évvel ezelőtt még az volt a legnagyobb félelem, hogy az orosz csapatok pillanatok alatt elfoglalhatják Kijevet.

"Egy évvel később Kijev áll és kitart, akárcsak Ukrajna és a demokrácia. Az Egyesült Államok és a világ is önökkel van" – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke az AP amerikai hírügynökség beszámolója alapján. 

Joe Biden fontosnak nevezte azt, hogy az Egyesült Államok elnöke a háború egyéves évfordulóján itt legyen Ukrajnában, hogy minden kétséget eloszlasson: az USA támogatja Ukrajnát.

Azon túl, hogy bizonyos kérdésekben nincs egyetértés a Kongresszusban, az nem vita tárgya, hogy támogatni kell Ukrajnát. Mert ez a háború nem csupán Ukrajna szabadságáról szól, hanem összességében a demokráciáról

– jelentette ki Joe Biden. 

"Putyin hatalmasat tévedett"

Joe Biden kijevi látogatása a háború egyéves évfordulóján azt üzeni: Joe Biden megerősíti, hogy változatlanul rendíthetetlenül elkötelezett Ukrajna demokráciája, szuverenitása és területi integritása mellett – szerepel Fehér Ház hétfőn kiadott hivatalos közleményében, amely Joe Biden nevében a következőt is rögzíti: 

Amikor Putyin közel egy évvel ezelőtt elindította invázióját Ukrajna ellen, azt gondolta, hogy Ukrajna gyenge, a nyugat pedig megosztott. Azt hitte, hogy túlél bennünket, ám hatalmasat tévedett.

A közlemény szerint Joe Biden hétfői programjának meghatározó eleme Kijevben a Zelenszkij elnökkel folytatott tárgyalás, amelyben az Egyesült Államok elnöke részletesen egyeztet az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatásról. 

Az AP úgy tudja, hogy a Kijevben most bejelentett támogatási csomag értéke megközelítőleg 500 millió dollár.

A csomag részeként az Egyesült Államok további kulcsfontosságú felszereléseket biztosít az ukrán seregnek, köztük tüzérségi lőszereket, páncéltörő rakéta rendszereket, légi radarokat, csupa olyan eszközt, amelyek segítenek megvédeni az ukrán népet a bombázásoktól.

Még ezen a héten további szankciókat fogok bejelenteni azokkal az elitekkel és vállalatokkal szemben, akik vagy megpróbálnak kitérni Oroszország háborús gépezete elől, vagy egyenesen támogatják azt. Az elmúlt egy évben az Egyesült Államok az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig egységet kovácsolt, hogy megvédje Ukrajnát, és az Ukrajnának nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius támogatás bizony tartós lesz

– zárul a Fehér Ház hétfői közleménye. 

Hallgat a palota

A Kreml egyelőre hivatalosan nem kommentálta Joe Biden hétfői kijevi látogatását, az orosz állami hírügynökség, a TASS egyelőre csak egy szűkszavú hírben számolt be az ukrajnai elnöki találkozóról. Arról azonban nem adtak hírt, hogy mi hangzott el a kijevi elnöki találkozón.

Egyesült azt hangsúlyozták ki, hogy a hétfői Joe Biden első ukrajnai látogatása elnökké választása óta. (Joe Bident 2021. január 20-án iktatták be mint az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökét.)

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a kis németországi pihenővel tett Washingtonból Ukrajnába tartó vizit azért is érdekes, mert Joe Biden elnökként először látogat háborús övezetbe. Legutóbbi elődei, Donald Trump, Barack Obama és George W. Bush elnökségük idején Afganisztánban és Irakban tettek meglepetésszerű látogatásokat.

Bár a nyugati föld-levegő rakétarendszert Joe Biden érkezése előtt megerősítették Ukrajna védelmében, ritka alkalom, hogy az amerikai elnök egy olyan konfliktusövezetbe utazik, amelynek légtere felett az Egyesült Államok és szövetségesei nem rendelkeznek ellenőrzéssel.

A Fehér Ház nem kívánt részletekbe bocsátkozni, annyit azonban elárultak, hogy volt egy rövidebb egyeztetés az oroszokkal a lehetséges konfliktusok elkerülése érdekében.

Nagy eséllyel biztonsági megfontolásból nem közölt a Fehér Ház előzetes részleteket Joe Biden kijevi látogatásával kapcsolatban. A teljes titoktartás mellett az sem véletlen, hogy az elnök viszonylag kis kísérettel, mindössze néhány vezető tanácsadó és két újságíró társaságában utazott az ukrán fővárosba. 

A vizit során az elnöki palotából Joe Biden és Volodimir Zelenszkij ellátogattak a Szent Mihály-székesegyházba, majd lerótták kegyeletüket az elesett ukrajnai hősök falánál. A riporterek szerint öt órányi tartózkodás után Joe Biden elhagyta Kijevet. 

Hamarosan Novák Katalinnal is találkozik Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök február 20-án háromnapos látogatásra Lengyelországba utazik az ukrajnai orosz hadművelet kezdetének egy éves évfordulója előtt – közölte február elején a Fehér Ház. A tervek szerint Joe Biden Andrzej Duda lengyel elnök mellett más európai NATO-tagországok képviselőivel is találkozni fog. Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának vezetője péntek esti varsói sajtóértekezletén közölte: Joe Biden látogatásakor, február 22-én az úgynevezett Bukaresti Kilencek (B9), a NATO keleti határvidékén található tagállamok csúcstalálkozóját is megtartják Varsóban. Azt pedig már maga Novák Katalin köztársasági elnök mondta el, hogy február 22-én ő is részt vesz Varsóban a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján, ahol az amerikai elnököt az ukrajnai békekötés mielőbbi szükségességéről tájékoztatja. A Fehér Ház mindeközben folyamatosan nemleges választ adott a sajtó kérdéseire, hogy az ukrajnai háború egyéves évfordulója alkalmából Kijevbe látogat-e Joe Biden.