Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós ügyben folytatott nyomozás részeként az illetékes belga ügyészség két hónappal meghosszabbította az EP leváltott alelnöke, Eva Kaili, valamint egy hónappal a szintén előzetes letartóztatásba helyezett Marc Tarabella belga EP-képviselő fogva tartását – írta a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap.

Ellenük a múlt hónapban emelt vádat a belga szövetségi ügyészség bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás és korrupció gyanújával.

Mindketten tagadják, hogy bármiféle jogsértést követtek volna el.

A napilap Maxim Töllert, Tarabella ügyvédjét idézte, aki a pénteki bírósági döntést követően azt mondta: továbbra is harcolni fog azért, hogy „egy ártatlan ember kiszabaduljon a börtönből". Szavai szerint védencének nincs miért bűntudatot éreznie, ugyanis soha nem kapott pénzt vagy ajándékot ellenszolgáltatás fejében.

A görög szocialista Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A volt alelnök szintén letartóztatott élettársa, az olasz Francesco Giorgi később beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelyet Marokkó és Katar is arra használt, hogy megpróbáljon beavatkozni az Európai Parlament döntéseibe.

Az ügyben ez idáig öt ember ellen emeltek vádat, Eva Kaili, Marc Tarabella és Francesco Giorgi mellett Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő és a Fight Impunity civil szervezet alapítója, valamint Niccolo Figa-Talamanca lobbista, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatója ellen.