Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rovarok régóta olcsó fehérjeforrást jelentenek a világ bizonyos közösségei számára, és fogyasztásuk alternatívát jelenthet a hússal, valamint egyéb, az üvegházhatású gázok mértéktelen kibocsátásával járó élelmiszerekkel szemben. Az Európai Bizottság január elején engedélyezte a lisztkukac és a házi tücsök étkezési célú felhasználását. Az Európai Unió eddig négy rovart fogadott el új élelmiszerként – adta hírül a Alarabiya News.

Az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) szabályozásai és az illetékes vallási hatóságok véleménye alapján tilos a rovarok vagy a rovarfehérjéket tartalmazó élelmiszerek fogyasztása

– pontosított a minisztérium. A közlemény szerint a bejelentést az indokolta, hogy egyes országok elfogadták a rovarok élelmiszerként való hasznosítását. Az Öböl-menti Együttműködési Tanács előírásai és az illetékes hatóságok vallási véleménye tiltja a rovarok, illetve a belőlük kivont fehérjék és étrend-kiegészítők fogyasztását.

Tisztátalan állat volna a rovar is?

Muszlim teológusok szerint az iszlám nem tiltja egyértelműen a rovarok fogyasztását. A hittudósok többsége halal, azaz megengedett élelmiszernek tartja a sáskát, mert a Koránban említést tesznek róla, míg mások tisztátalan állatoknak tekintik a rovarokat. Katar közölte, hogy az élelmiszerek halal-szabályoknak való megfeleltetését a minisztérium által akkreditált iszlám testületek és a nemzetközi laboratóriumaik ellenőrzik.

 

Egy fincsi rovarpöri? Európa köszöni, nem kér belőle!

Felgyorsultak az elmúlt években azok az innovatív élelmiszeripari fejlesztések, amelyek a hagyományos hús kiváltására alkalmas, széles körben elfogadottá tehető alternatív fehérjeforrásokkal akarnak betörni az élelmiszerek piacára. A klímaváltozás miatt felerősödő aggodalmak és az élelmiszerreformra vonatkozó tervek ugyanakkor kevésnek bizonyulnak, ha arról kell dönteni, lemondunk a húsról. Éppen ezért a rovarok is legfeljebb részben, közvetve lehetnek a jövő fehérjeforrásai.