A görög pénzmosás elleni hatóság elnöke, Charalampos Vourliotis sürgős megkeresést küldött a panamai hatóságoknak - amely a pénzügyi átláthatóság hiányáról ismert adóparadicsom -, és tájékoztatást kért arról, hogy a hatóság tisztviselői szerint mintegy 20 millió euró értékű átutalások érkeztek-e Katarból olyan számlákra, amelyeket Kaili vagy családtagjai nyithattak - írja a Politico.

Az európai parlamenti képviselő és az Európai Parlament korábbi alelnöke december 9. óta van börtönben, miután letartóztatták és vádat emeltek ellene a Katar brüsszeli lobbitevékenységét vizsgáló kiterjedt vizsgálat során, amely Kaili élettársát, egy volt európai parlamenti képviselőt és egy nem kormányzati szervezet vezetőjét is behálózta. Nem sokkal Kaili letartóztatása után a görög pénzmosás elleni hatóság befagyasztotta Kaili és családja összes vagyonát.

Vourliotis kérésére azután került sor, hogy a közösségi médiában olyan bejegyzések kezdtek keringeni, amelyeket a spanyol és a görög média is átvett, és amelyek állítólag Kaili és családtagjai panamai számláinak banki dokumentumait mutatják, amelyeken Katarból származó betétek érkeznek. A bejegyzések szerint a számlákat a panamai Bladex Banknál vezették, és Kaili apja és anyja tulajdonában voltak. Azt állítják, hogy ezeken a számlákon összesen 20 millió euró található.

Kaili ügyvédje szerint a dokumentumok nem valódiak

Kaili ügyvédje, Michalis Dimitrakopoulos, aki ragaszkodott ahhoz, hogy ügyfele ártatlan, azt mondta, hogy a dokumentumok hamisak, és hogy arra kérte a görög hatóságokat, hogy kérjenek segítséget Panamától „a Katarból Eva Kailinak küldött mitikus átutalásokról szóló dokumentumok hamisításának megállapítása érdekében”.

Vourliotis arra kérte a panamai tisztviselőket, hogy vizsgálják meg, léteznek-e Kaili vagy családtagjai nevén vezetett számlák, valamint pénzügyi tranzakcióik másolatai, és hogy vannak-e a családhoz tartozó, panamai bankokban tartott széfek, valamint bizonyítékok az ingatlanbefektetésekről.

A görög hatóságok a múlt héten lefoglaltak egy közel 1 hektáros földterületet Párosz szigetén, amelyet Kaili és élettársa, Francesco Giorgi vásárolt, valamint a vásárláshoz használt számlát, amíg a pénzmosás ügyében folytatott vizsgálat tart. Dimitrakopulosz szerint az ingatlanvásárlás legális volt, és a vásárlásra használt pénz Kaili saját jövedelméből származott.