Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Shell olaj- és gázipari óriáscégnek több mint 1 milliárd dollár váratlan nyereséget kell adományoznia az oroszországi eszközeinek esetleges eladásából, hogy segítse Ukrajna újjáépítését – állítja egy magas rangú kijevi tisztviselő a Politico beszámolója szerint.

Az április 18-án kelt, Wael Sawan vezérigazgatónak címzett levélben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója, Oleg Usztenko felszólította a Shellt, hogy ossza meg Ukrajnával a brit cég szibériai fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalkozásban lévő részesedésének esetleges orosz felvásárlásából származó nyereséget.

Ha ez az eladás megvalósulna, több mint egymilliárd dollárnyi orosz készpénz kerülne a Shell számláira. Ez tiszta vérpénz lenne. Felszólítjuk a Shellt, hogy az orosz eladásból vagy osztalékból származó bevételeket a háború áldozatainak javára fordítsa

– írta Usztenko.

Ukrajna tavalyi teljes körű lerohanását követően a Shell bejelentette, hogy kivonul az orosz piacról, és ennek következtében akár 5 milliárd dollár értékű eszközt és befektetést is leír az országban.

Ez magában foglalta a Szahalin-2 projektben, egy jelentős olajmező és tengeri gázfúró vállalkozásban való 27,5 százalékos részesedését az orosz távol-keleti térségben. A vállalat mintegy 1,6 milliárd dollárt írt le a telephelyen lévő részesedésére, és a Kreml tavaly júliusi lépése a vállalkozás államosítására vonatkozóan aggodalmakat keltett a vállalat tőkéjének elvesztésével kapcsolatban.

A Shell ügyesen elevickél az orosz piacon

Az orosz üzleti média azonban a hét elején arról számolt be, hogy a kormány jóváhagyta azt az üzletet, amelyben az ország második legnagyobb gáztermelője, a Novatek 95 milliárd rubelért kivásárolja a Shell részesedését. A Shell korábban azt mondta, hogy nem vesz részt semmilyen tárgyaláson ebben az ügyben.

A Shell elutasította a nyilvános állásfoglalást, de rámutatott, hogy a vállalat nem folytat aktívan semmilyen folyamatban lévő üzleti tevékenységet Oroszországon belül, nem vesz részt a Szahalin-2-ben való részesedés eladásáról folyó tárgyalásokban, és nincs tisztában azzal, hogy mi történne az eladásból származó bevétellel.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a pillanatban a Shellnek nincs választási lehetősége arra vonatkozóan, hogy elfogadja-e ezt az ajánlatot” – ismerte el Usztenko a levélben, de fenntartotta, hogy „elsöprő erkölcsi érvek” szólnak az ilyen nyereségek felajánlása mellett.

Újjáépítés a romokból

A Global Witness nevű civil szervezet szerint az összeg több mint tizedét tenné ki az ukrajnai energetikai infrastruktúrát ért támadások teljes helyreállítási számlájának, amely egy múlt heti ENSZ-jelentés szerint akár 10 milliárd dollárra is rúghat.

„Felháborító lenne, ha a Shell megtartaná ezt a pénzt” – mondta Louis Wilson, aki a civil szervezet Ukrajna-politikáját vezeti. 2022 márciusában az energiaipari vállalat közölte, hogy 60 millió dollárt adományoz ukrajnai humanitárius célokra, miután felháborodást váltott ki az a döntése, hogy orosz nyersolajszállítmányt vásárolt, amelyet kőolajtermékké finomítanak. Bár az ilyen típusú kereskedelem akkoriban nem ütközött még szankciókba, a Shell elismerte, hogy nem volt helyes döntés, és bocsánatot is kért.

Múlt havi interjújában German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter is felszólította a nagy energiaipari vállalatokat, hogy a többletbevételeket adományozzák országának. Ez az elképzelés némi támogatást kap az uniós országoktól, bár a végső döntés, hogy küldjenek-e pénzt Ukrajnának, a vállalatokon és a részvényeseiken múlik.