„Ha az Egyesült Államok az ökölrázást választja, és mindennel szemben ökölrázással lép fel, akkor mi is ezt választjuk” – közölte az észak-koreai külügyminisztérium a KCNA észak-koreai állami hírügynökséggel. Kiemelték, hogy

a hadgyakorlatot háborús agresszióra történő készülődésnek tekintik.

Phenjan egyúttal ismét azzal vádolta Washingtont, hogy szítja a feszültséget a térségben, illetve azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy az ellene folytatott „jogtalan és barátságtalan” politikájához az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) is felhasználja.

Jóllehet Észak-Korea idén egyelőre nem végzett „semmilyen különleges katonai műveletet”, a közös hadgyakorlat rendkívüli mértékben fokozná a feszültséget – közölte Észak-Korea külügyminisztériuma.

Imitálják a háborút a hadgyakorlatokkal

Dél-Korea alig néhány órával korábban jelentette be, hogy március közepén tartják meg a Szabadság-pajzs elnevezésű, az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatot, amelyre az előkészületek a jövő héten kezdődnek meg, a Pentagon szakértőinek bevonásával.

A dél-koreai védelmi tárca tájékoztatása szerint a műveleten „valósághű forgatókönyvet” követnek majd az észak-koreai nukleáris fenyegetések fényében. A 11 naposra tervezett hadgyakorlat megszakítás nélkül tart majd.

Phenjan tavaly rekordszámban, 37 alkalommal hajtott végre rakétakísérleteket, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákkal (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait. Ezt tetézve Kim Dzsongun észak-koreai vezető a háborúra készülődés jegyében úgy határozott, hogy az észak-koreai hadsereg kiterjeszti és rendszeresíti hadgyakorlatait.