Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

„Józanul kell újraértékelnünk kapcsolatunkat Kínával, amely túlságosan fontos ahhoz, hogy kockára tegyük azt, mert jövőbeli gazdasági jólétünk és nemzetbiztonságunk egyik tényezője” – mondta Ursula von der Leyen a European Policy Centre és a Mercator for Chinese Studies brüsszeli kutatóintézetek meghívására tartott előadásában az EU-Kína kapcsolatok jövőjéről. Szerinte az EU Pekinghez fűződő viszonya egyre bonyolultabbá vált „Kína stratégai álláspontjának tudatos megkeményedése miatt".

Mint mondta, aggályos Kína katonai pozíciójának erősödése, a dezinformáció terjedése, valamint aggodalomra adnak okot az ujgurok ellen Hszincsiang tartományban végrehajtott súlyos emberi jogi jogsértések.

Ezek az eszkalációs lépések arra utalnak, hogy Kína egyre elnyomóbbá válik otthon és egyre magabiztosabbá külföldön. A reformokat és a nyitást a biztonság és az ellenőrzés korszaka váltotta fel, ahol a kínai cégeket az állami hírszerzési műveletek támogatására kötelezik

Von der Leyen szerint „nem életszerű” a Kínától való függetlenedés, de létfontosságú az Európát fenyegető kockázatok csökkentése. Véleménye szerint diplomáciai fronton ez azt jelenti, hogy globális kérdésekben és a meglévő nemzetközi rend és intézmények megerősítése érdekében az EU-nak szorosabban együtt kell működnie nyugati partnereivel.

Kína berágott

„Ez a beszéd sok félreértelmezést és félremagyarázást tartalmazott a kínai politikáról és a kínai álláspontokról" – reagált az Európai Bizottság elnökének szavaira Fu Csong, Kína európai uniós nagykövete a Politico szerint. „Bárki is írta azt von der Leyen elnöknek, nem igazán érti Kínát, vagy szándékosan torzította el az álláspontunkat” – tette hozzá Csong. 

Kína 240 milliárd dollárért egy sor államot taszított gazdasági függőségbe

Egy friss tanulmány szerint Kína 240 milliárd dollárt (85,5 ezermilliárd forint) költött 22 fejlődő ország megsegítésére 2008 és 2021 között, és az összeg az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, mivel több országnak is nehézséget okozott az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés keretében az infrastruktúra kiépítésére kapott hitelek visszafizetése.

Von der Leyen beszédében arra is kitért, hogy az EU-nak új egyensúlyt kell találnia Kínával, és Brüsszelnek csökkentenie kell az EU függőségét az olyan kulcsfontosságú alapanyagok tekintetében, mint például a lítium és más kritikus ásványi anyagok.

Wang Lutong, a kínai külügyminisztérium európai ügyekért felelős főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy az EU veszélyes játékot űz, amire a bizottság elnökének kijelentései most még egy lapáttal rátettek. 

„Az #EU oldala mostanában sokat beszél a kockázatcsökkentésről” – írta Wang a személyes Twitter-fiókján. „Ha van kockázat, akkor az az, hogy a kereskedelmet összekapcsolják az ideológiával és a nemzetbiztonsággal” – áll a mikroblogján. 

Von der Leyen az eseményen arról is beszélt, hogy Kína hozzáállása Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborújához meghatározó lesz az Európai Unióhoz fűződő jövőbeni kapcsolatában.