A Lockheed és a Raytheon hadiipari cégek működésére hozott szankciókat Kína, amiért azok Tajvanra is szállítottak fegyvereket. Peking egy nappal korábban „ellenintézkedésekkel” fenyegette Washingtont, amiért Joe Biden amerikai elnök engedélyt adott a hadseregnek a feltételezett kínai kémballon kilövésére.

Másnapra a Lockheed Martin és a Raytheon Missiles & Defense Technologies leányvállalata felkerült Kína szankciós listájára – közölte a CNN. Megtiltották a Kínába irányuló fegyverimportot, exportot és a befektetést is.

Nem véletlen, hogy ez a két nagy fegyvergyártó került célkeresztbe: a feltételezett kínai kémballont február 4-én Dél-Karolina partjainál egy F-22 Raptor lőtte ki, amelyet a Lockheed gyártott. A bevetés során pedig a Raytheon által gyártott AIM-9X Sidewinder rakétát használtak.

Kína nem ismerte el, hogy a szankciók és a kémballon kilövése között összefüggés lenne, ahogy

azt sem, hogy a pilóta nélküli légi eszközt kémkedésre használták volna.

Pár napja az amerikai kereskedelmi minisztérium összesen hat hat kínai vállalatot szankcionált, amelyek feltételezések szerint kapcsolatban álltak a kínai hadsereg űrhajózási programjával, illetve bármiféle kormányzati engedély nélkül szereztek be amerikai technológiát. 

Mind a Lockheed Martin, mind a Raytheon vállalatra kiszabtak pénzbírságot, melynek mértéke a 2020 szeptemberéig visszamenőleg Tajvanba irányuló fegyvereladásaik összegének kétszerese. A cégek felsővezetőinek továbbá megtiltották a Kínába való belépést és a Kínában való munkavégzést. Különösen érzékeny pont ez Kína számára, mivel az országot irányító Kommunista Párt a demokratikus Tajvant saját területének tekinti.

Mivel hamarabb kerültek az amerikai fegyveripari cégeket szankciók alá, mint hogy Peking pontosítani tudta volna, hogy milyen büntetéseket fog kiszabni, ezért

nem lehet tudni azt sem, hogy azokat hogyan fogja végrehajtani.

A kínai kereskedelmi minisztérium megerősítette, hogy ez volt az első alkalom, amikor a „megbízhatatlan szervezetek listáját” használta fel arra, hogy szankciókat vezessen be.