A Tiencsou-6 teherűrhajót szállító Hosszú Menetelés 7 Y7 elnevezésű rakéta a déli Hajnan-sziget tartományban található Vencsang űrhajóindító állomásról szállt fel – írja az MTI.

Az űrállomáson őssejtkutatást is végezni fognak, így a teherszállító űrhajó 714 kilogramm kísérleti rakományt is tartalmaz, beleértve számos mintát és eszközt, összesen 98 kísérleti tárgyat, melyeket a kutatáshoz fognak felhasználni. Az űrállomás megépítése óta ez a teherűrhajó szállítja a legtöbb és legnehezebb kísérleti rakományt.

A tudósok szerint ez az első alkalom, hogy az ország emberiőssejt-kísérleteket végez a Tiangong űrállomáson, ahol azt fogják tanulmányozni, hogy a csekély gravitációjú környezetnek milyen hatásai vannak az emberi szaporodásra.

A kínai tudományos akadémiához tartozó Térhasznosítási Technológiai és Mérnöki Központ munkatársa, az űrállomás tudományos kísérleteinek fő kutatója, Cang Huajhszing elmondta, hogy a tervezett kísérletek kitérnek majd az űrbéli környezet őssejtvonal-differenciálódásra gyakorolt hatására, valamint az őssejtek növekedésére és szöveti felépítésére is.

Elmondta, hogy ahogyan a űrhajósoknál is csont- és izomveszteséget tapasztalnak, az űrkörnyezet hatással van a sejtekre is, különösen az őssejtekre. Kiemelte, hogy ezek a Föld körüli kísérletek segíthetnek megválaszolni a kérdést, hogy a mikrogravitáció hogyan befolyásolja az emberi reprodukciót.

Kína emberes űrprogramjának egyik célja a lehetséges lakható bolygók felkutatása. Ezért szeretnék kutatni az ilyen környezetben való utazás, túlélés és gyermekszülés lehetőségeit.