Kína befektetne az orosz olajiparba

Az USA-hoz hasonlóan Kína is orosz olajat kíván vásárolni, hogy diverzifikálja várhatóan növekvő importját. Ezért a kínai nemzeti olajtársaság pályázik a privatizáció előtt álló orosz Szlavnyeftyre, emellett megállapodás készül a Szibériát Északkelet-Kínával összekötő olaj- és gázvezetékről.
Gáti Tibor, 2002. december 3. kedd, 23:59
Fotó:


A kínai nemzeti olajtársaság (China National Petroleum Corp., CNPC) jól értesült források szerint ajánlatot kíván tenni a hetedik legnagyobb orosz olajcégre, a privatizáció előtt álló Szlavnyeftyre. A CNPC felkérte az orosz monopóliumellenes minisztériumot, hogy az engedélyezze részvételét a december 18-i aukción. Az orosz kormány 1,7 milliárd dollárban jelölte meg a kikiáltási árat, de a kínai olajcég részvétele elemzők szerint erősen megemelheti a liciteket. A hír általános meglepetést keltett Oroszországban, miután az utolsó állami kézben lévő orosz olajcég iránt eddig csak a nagy belföldi társaságok fejezték ki érdeklődésüket.
A vertikális integrációt megvalósító CNPC nagyságrendekkel nagyobb, mint orosz riválisai - mutatnak rá a Bloomberg által idézett elemzők. Kínán kívül Kazahsztánban, Irakban, Szudánban és Venezuelában is tevékenykedik, legnagyobb tőzsdén jegyzett cége, a Petrochina piaci értéke jelenleg 34 milliárd dollár, idei becsült EBITDA-eredménye 13 milliárd dollár, nagyobb, mint a három legnagyobb orosz olajcég, a Lukoil, a Jukosz és a Szurgutnyeftyegaz együttes EBITDA-ja. A kínai érdeklődés oka, hogy az ország olajfogyasztása évi 4 százalékkal növekszik, miközben feltárt tartalékai alig 2 százalékkal bővülnek. A szükséglet több mint felét már most is a Közel-Keletről szerzik be, de Peking diverzifikálni akarja a beszerzést, ezért több nyersolajat szándékozik importálni Oroszországból.
A Szlavnyefty olajtartalékainak kínai hasznosítását megkönnyíti, hogy az oroszországi Angarszk és az északkelet-kínai Tacsing között a tervek szerint 2260 kilométer hosszú olaj- és gázvezeték épül a jövő évtől, amelyet 2005-ben adnak át. A vezetékről Vlagyimir Putyin orosz és Csiang Cö-min kínai államfő is tárgyalt Pekingben az orosz államfő tegnap véget ért látogatása során, és megerősítették, hogy a projektet a korábbi tervek szerint hajtják végre. A CNCP illetékese azonban úgy nyilatkozott a Dow Jonesnak, hogy a tényleges szerződés egyelőre nincs aláírásra kész állapotban, mert a részletekről további tárgyalások szükségesek. A második legnagyobb orosz olajcég, a Jukosz mindenesetre arra számít, hogy jövő májusban már olajszállítási megállapodást köthet a CNCP-vel, amihez már a leendő vezetéket használnák.
G. T.

HOZZÁSZÓLÁSOK