Kína és Oroszország vezetője megvitatja a két ország közötti „átfogó partnerséget”Hszi Csin-Ping és Vlagyimir Putyin megbeszéléseinek március 20-án késő este lett vége, majdnem 5 órán keresztül tárgyaltak. A látogatás előkészületeit szinkronban jelentették be Moszkvában és Pekingben március 17-én, néhány nappal azután, hogy Hszit újra államfővé választották. Ez az újraválasztása utáni első tengerentúli útja.

Nagyhatalmi randevú

A látogatást szigorú titoktartás övezte, de az erre utaló jelek már napokkal korábban megjelentek a nemzetközi sajtóban. Az orosz elnök nem sokkal korábban megjelentetett egy cikket a kínai Kommunista Párt lapjának hasábjain, amelyben éltette a két ország közötti jó viszonyt, illetve pontokba gyűjtve felvázolta a Moszkva számára legfontosabb üzeneteket. Még a látogatáson felszolgált menüsor tartalmáról is közölt részleteket a Kreml.

Nincs apróbetűs rész

Putyin külön kiemelte azt, hogy aki Oroszország barátja, az számára olyan, mint egy vértestvér.

Köszönetét fejezte ki kollégájának Kína kiegyensúlyozott haladásáért és fejlődéséért,

az Ukrajnában zajló események iránti megértéséért, valamint az „igazságosabb többpólusú világrend építésével” kapcsolatos együttműködéséért. 

Hszi Csin-Ping délután 1 óra körül érkezett a Vnukovo-2 moszkvai terminálra, ahol Dmitrij Csernyicsenko orosz miniszterelnök-helyettes fogadta. Katonai zenekar játszotta el mindkét ország himnuszát. Leszálláskor a kínai elnök jó szomszédoknak és megbízható partnereknek nevezte Oroszországot és saját hazáját, amely országokat „hegyek és folyók kötnek össze”.

Nulladik napra érkezett a kínai államfő

A kínai és az orosz fél képviselői közöti párbeszéd folytatódik március 21-én. A beszélgetés nyílt részében Hszi és Putyin egymást „kedves barátomnak” szólították megszólalásaikban.

„Az elmúlt években Kína kolosszális ugrást tett előre fejlődésében. Ezzel egyedülálló a világon, sőt, egy kicsit irigyeljük is” – jegyezte meg Putyin. Hozzátette, hogy 

Kína nagyon hatékony rendszert hozott létre a gazdaság fejlesztésére és az állam megerősítésére.  

Sokkal hatékonyabbnak nevezte ezt a módszert, mint amelyet sok más országban alkalmaznak. A piaci mechanizmusok meglehetősen magabiztos politikai vezetéssel párosulnak, és ennek szemmel látható eredményeit dicsérte az orosz államfő. Továbbá pozitív dinamikát állapított meg a nemzetközi kétoldalú kapcsolatokban. Elmondta, hogy az orosz kereskedelmi forgalom több mint kétszeresére nőtt, 87 milliárdról 185 milliárd dollárra, illetve kiemelte, hogy még sok közös feladat és cél vár megvalósításra – jelentette a Vegymosztyi hírportál.

Putyin hozzátette, hogy figyelmesen elolvasta Kína javaslatait az ukrajnai helyzet megoldására, és alkalmat kerítenek azokat megvitatni. Ebben valószínűleg a kínai külügyminisztérium honlapján közzétett 12 pontos dokumentumra utal, amely a hidegháborús mentalitás elhagyásáról, a katonai blokkok bővítéséről, az ellenségeskedések befejezéséről, a Moszkva és Kijev közötti párbeszéd megkezdéséről, a stratégiai kockázatok csökkentéséről szól. 

Ukrajnát még kerülgetik

Hszi a találkozó során a Kreml honlapján közzétett beszédében nem szól Ukrajnáról, de hangsúlyozta, hogy a kínai fél nagy figyelmet fordít a kínai-orosz kapcsolatok fejlesztésére, amiért a legnagyobb szomszédos országról van szó.

Talán a legmeglepőbb beszédtéma nem a háború, vagy a biztonság volt, hanem egy tisztán belpolitikai orosz kérdés: a 2024-es orosz elnökválasztás.

„Tudom, hogy jövőre az ön országában ismét elnökválasztás lesz” – mondta Hszi Putyinnak. Hozzátette, hogy az elmúlt években az erős vezetésének köszönhetően Oroszország nagy lépéseket tett saját jólétéért. Azt mondta az orosz elnöknek: „biztos vagyok benne, hogy az orosz nép határozottan támogatni fogja önt jó törekvéseiben”.