Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyerekekre egy mentőkutya talált rá. A kolumbiai védelmi minisztérium közölte, hogy a 13, 9, 4 és egy éves testvéreket a légierő helikopterével mentették ki az esőerdőből. Az uitoto őslakos törzsből származó kiskorúakat először San Jose del Guaviaréba szállítják a helyi kórházba. Az uitotók Kolumbia délkeleti és Peru északi részén élő őslakos nép.

A gyerekek azon a Cessna 206-os kisrepülőn utaztak, amely május 1-jén zuhant le vélhetőleg hajtóműhiba miatt hét utassal a fedélzetén az Amazonas tartománybeli Araracuara és a Guaviare tartománybeli San José del Guaviare városa között a dzsungelben. A repülőgép roncsait, valamint a pilóta, az anya és egy vezető holttestét megtalálták, de a gyerekek eltűntek.

Médiaértesülések alapján a testvérek édesapjukhoz utaztak látogatóba, akinek el kellett menekülnie otthonról, miután a FARC gerillaszervezet egyik szakadár csoportja folyamatosan fenyegette őt. A hadsereg szerint a mentőcsapatok a baleset helyszínétől mintegy öt kilométerre nyugatra találtak rá a gyerekekre legyengült állapotban.

A kolumbiai elnök szerint a példa, amelyet a gyerekek túlélésből mutattak, be fog vonulni a történelembe. A dzsungel mentette meg őket – hangsúlyozta Petro:

Ők a dzsungel gyermekei, és most már Kolumbia gyermekei is.

A környéken a dzsungel nagyon sűrű és veszélyes volt, és a keresést a vadállatok, a 40 méter magas fák és a heves esőzések nehezítették. A mentőcsapatok több nyomot találtak a kutatás során, amely táplálta a reményt, hogy legalább egy túlélője van a szerencsétlenségnek.

A Remény elnevezésű mentőakcióhoz a légierő három helikoptere is csatlakozott. Az egyik fedélzetén egy körülbelül 1500 méteres terület hangosítására alkalmas hangszóró közvetítette a gyerekek nagymamája által felvett üzenetet. Az asszony a helyi törzs nyelvén közölte az unokáival, hogy keresik őket, és arra kérte őket, maradjanak ott, ahol vannak.

Már május 18-án is felröppent a hír, hogy megtalálták a gyerekeket, de ez végül tévedésnek bizonyult.

(MTI)