Hszi Csin-ping elnök oroszországi látogatása még a krími tavasz (a krím 2014-es annektálásának) évfordulójának témáját is teljesen lesöpörte az asztalról. A kínai díszvendég érkezésének napján az orosz biztonsági szolgálatok számos utcát lezártak a főváros központjában – írta az AvtoVzgljad.

A közlekedési káosz miatt március 20-án este a klasszikus csúcsidőben az autóbusz és kötöttpályás közlekedés utasai három-négy órás késéssel érhettek haza.

Így nem sok alvás jutott a lakóknak, másnap ismét korán kellett ébredjen, aki el szeretett volna jutni a munkahelyére – csak azért, hogy beragadjon ugyanabba a forgalmi dugóba, amelyben előző nap órákat ült.

Mert az ördög nem alszik

Március 21-én Hszi és csapata számos jelentős találkozót és tárgyalást is folytatott Mihail Misusztyinnal, az Oroszországi Föderáció miniszterelnökével, illetve az orosz kormány több tagjával. A grandiózus események miatt 

ha egyes utcákban 25 perc alatt meg lehetett tenni 100 métert, az már teljes csodának számított.

A tiltakozó lakosok egyrészt érthetőnek tartják, hogy a biztonsági szolgálat lezárta a területet. Sokan azzal törődtek bele a fájdalmasan hosszú várakozási időbe, hogy „sosem lehet tudni, mi járhat az ukránok fejében.“ 

Aprópénz az apró örömökért

A moszkvai lakosság általánosságban a lap szerint arra törekszik, hogy egy kis pénzt gyűjtsön a háborúskodás utáni krími nyaralására, így a leghosszabb forgalmi dugókban ácsorogva sem lázad fel a vezetés döntései ellen, amelyek potenciálisan veszélyeztetik a munkahelyét vagy pozícióját.

Legfeljebb alaposan felidegesíti magát a Hszi Csin-ping látogatására létrehozott alternatív útvonalaktól, és attól, hogy a munkába jutásának feltételei jelentősen megnehezedtek.

„Korábban nem volt arra precedens, hogy Vlagyimir Putyin autókonvojához ilyen szigorú szabályozásokkal és ilyen hosszú időre zárják le Moszkva város teljes egészét, viszont az elnök mindig pontosan eljutott minden Oroszországon belüli találkozójára“ – jegyezte meg a szerző.